PREVENCIJA NASILJA

Znamo li kako prevenirati nasilje i njegove posljedice u digitalnom okruženju?

Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu

Znamo li kako prevenirati nasilje i njegove posljedice u digitalnom okruženju?. m:tel

13.5.2024

Panel-diskusija u Tuzli biće održana 16. maja u 13 časova u Ateljeu Ismet Mujezinović

Kompanija m:tel je ovu godinu posvetila borbi za sigurnije online okruženje i u saradnji sa Unicefom u BiH i Plavim telefonom pokrenula društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“. Kroz seriju stručnih i edukativnih razgovora cilj je osvijestiti cjelokupno društvo, ali prvenstveno roditelje, o problemima s kojima se djeca i mladi suočavaju na internetu te ponuditi konkretne savjete kako ih i riješiti.

Prema istraživanjima - 50% djece je doživjelo neprijatnosti na internetu

Iz Plavog telefona, jedine savjetodavne linije za djecu i mlade koja je aktivna na području cijele BiH, kažu da se 35 odsto savjetodavnih razgovora odnosi na djecu i mlade koja se javljaju zbog problema iz oblasti mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, depresija, suicid, samopovređivanje! Upoređujući ove podatke s podacima u prethodnim godinama, primjetan je izrazit skok u porastu ovih vrsta stanja.

Zašto je to tako? Koliko je u ovom postotku onih čiji su problemi uzrokovani nekom vrstom zlostavljanja na internetu? Koliki god da je udio, dovoljno je velik da bi se o tome govorilo, edukovalo i činilo aktivnosti kako bi se taj broj smanjio.

Komunikacija i povjerenje su ključni u odnosu roditelj – dijete

Prva panel-diskusija na temu „Nasilje u digitalnom okruženju – kako se zaštititi“ u okviru društveno odgovorne kampanje „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ održana je u Sarajevu, a snimak ovog stručnog razgovora možete pogledati na YouTube kanalu kompanije m:tel.

O prevenciji nasilja i negativnim posljedicama na panel-diskusiji u Tuzli

Nakon Sarajeva, panel-diskusija s ovom važnom temom, biće održana i u Tuzli – 16. maja 2024. godine, u prostorijama Ateljea Ismet Mujezinović, s početkom u 13 časova.

Na panelu će i ovog puta govoriti ljudi koji se u okviru svog posla svakodnevno susreću sa uzrocima, ali i posljedicama koje na mlade ljude može ostaviti bilo koja vrsta nasilja u online svijetu - socijalni pedagog dr Lejla Kuralić-Ćišić, psiholog i savjetnica na Plavom telefonu Maja Kovačević, inspektor iz Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici MUP-a Tuzlanskog kantona Elmin Husanović i direktorka organizacije „World Vision” u BiH Dragana Bulić.

Pridružite se ovom događaju, informišite se i budite aktivni učesnik u edukaciji naših mladih o bezbjednosti u online prostoru.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.