EKOLOŠKI KALENDAR

Svijet obilježava Dan planete Zemlje

Širom svijeta se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja

Dan planete Zemlje. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

21.4.2020

Dan planete Zemlje obilježava se sutra, 22. aprila s ciljem da se čitav svijet podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj živimo. Namjera je i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja. Ovim danom se želi pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, da se probude svijest, odgovornost, empatija prema svim bićima.  

Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, prema tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život. Najveći ekološki problemi, kao što su globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere te efekt staklenika upozoravaju na povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utječe na podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna. 

Fond za zaštitu okoliša. FZO FBiH

Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Na razne načine se može pridonijeti rješavanju problema otpada i očuvanju prirodnih resursa. Odgovornim postupanjem s otpadom, po principima „smanji, ponovo koristi i recikliraj“, značajno se može smanjiti količina otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš.

Ovaj dan je i povod mnogobrojnim organizacijama, institucijama i pojedincima da poduzmu konkretnu akciju te zaštite Zemlju i sve prirodne resurse. Svakako da samo jedan dan nije dovoljan za dobrobit planete Zemlje. Svakodnevno se plasiraju informacije o ugroženosti naše planete te koliko je loše tretirana od svojih stanovnika.  

ČUVAJMO

Naš okoliš i zbog naše djece. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.