OBRAZOVANJE

Sivro: Štrajk upozorenja ako se ne smanji fizička distanca u učionicama

Prošla godina se negativno odrazila na obrazovanje, kazao Sivro

Brine za budućnost učenika. Arhiva

Fena

24.8.2021

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Saudin Sivro, kazao je da će na sjednici kantonalnih odbora koja je zakazana za sutra tražiti da se u svim sindikalnim podružnicama u Federaciji BiH u prvoj sedmici naredne školske godine organizira štrajk upozorenja ukoliko krizni štabovi ne smanje fizičku distancu na metar u prostorijama u kojima se odvija nastava.

Problem i mjere prema nevakcinisanim

Kao drugi razlog za štrajk Sivro je naveo iskazivanje nezadovoljstva zbog mogućnosti uvođenja restriktivnih mjera prema nevakcinisanim prosvjetnim radnicima. 

Istakao je da je stav Sindikata prilično jasan, a to je da 99 posto članova Sindikata želi da se nastava izvodi u učionicama.

Po uzoru na SAD-e

- Da bi se to moglo realizirati, neophodno je da krizni štabovi smanje distancu. Centar za kontrolu zdravlja Sjedinjenih Američkih Država preporučuje distancu od jednog metra u učionicama - pojasnio je Sivro.

Zaključio je da ne smije biti izgubljena još jedna školska godina, jer se prošla godina negativno odrazila na obrazovanje učenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.