JAVNA SREDSTVA

HRS: Krivične prijave kako bismo preventivno izbjegli "mostarsku Srebrenu malinu"

Čitava oblast zahtijeva reorganizaciju, kaže Kordić

Sa sjednice GV Mostara. Avaz

Piše: M.Sm.

29.12.2021

Iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) su, nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara,na kojoj je usvojen budžet u iznosu od 89,2 miliona KM, najavili  podnošenje krivične prijave protiv nadležnih zbog, kako su naveli, podjele skoro tri miliona KM s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje.

Iako su, kako su objavili, vijećnici HRS-a tražili zakonsku podlogu za trošenje ovih sredstava, od nadležnih službi, kao ni gradonačelnika Maria Kordića.


Gradska vijećnica Mostar. Avaz

Pojasnili su da sredstva posebne namjene ne mogu biti stavka u budžetu, već moraju biti na posebnom podračunu. Također, naveli su da se ne mogu  planirati ni trošiti bez programa razvoja.


- Program razvoja usvaja Vijeće, a nikad ga nije usvojilo. Prema tome, sredstva se ne mogu trošiti dok se to ne dogodi. Zakonom su predviđene i izvanredne situacije ako i kada treba potegnuti za ovim sredstvima, ali samo do 20 posto tekućeg priliva! Gradska uprava i gradonačelnik nisu dali do znanja da se radi o izvanrednim situacijama, nego o redovnoj proceduri-kazali su, između ostalog, iz HRS-a.



Mostar: Puno prioritetnih tema. Avaz

U ovoj stranci smatraju da postoji osnovana sumnja kako se radi o korupciji, odnosno nezakonitom trošenju javnog novca u cilju pogodovanja i dodjele javnih sredstava pojedinim favoritima.

-Ako već vladajuća koalicija ne osjeća potrebu poštovati volju izabranih vijećnika za transparentnošću, vidjet ćemo kako će se snaći u Tužiteljstvu.

Čisto, kako bi izbjegli da nas na zimu iznenadi snijeg, na ljeto požari i suša, na jesen kiše,...tj. kako bi preventivno izbjegli „mostarsku Srebrnu malinu“-naveli su iz HRS-a.



Finansiranje struktura ivilne zaštite. Avaz

U izjavi za novinare, prije ove objave iz HRS-a, Kordić je naše pitanje o tome ima li civilna zaštita previše slobode kod trošenja sredstava kazao da je dio sredstava  rezerviran te da se koristi  samo u momentima kada se proglasi elementarna nepogoda ili vanredno stanje.


- Sve drugo je isto zakonski definirano kako se koristi, ja osobno sam devet mjeseci na čelu stožera CZ, imamo sjednice, sastanke, dogovaramo u kojem smjeru i kako najbolje iskoristiti ta sredstva.


 Odgovorno tvrdim da zadnjih devet mjeseci nismo imali nikakvih nedoumica. Investirali smo dosta u vatrogasnu službu, koja je dio sustava CZ, ali čitava oblast stvarno zahtijeva jednu reorganizaciju.  Trenutno, nemamo funkcionalnu onu najnižu lokalnu razinu, a to su mjesne zajednice, tako da tu ima posla- odgovorio nam je Kordić.


Dodao je i kako mora  priznati to da je i on svjesno tu temu gurao sa strane.


-Jer imamo drugih, po mom ubjeđenju, prioritetnih tema u Mostaru, a da će priča oko civilne zaštite doći na temu i da će onda biti sve jasnije, hoće sigurno-poručio je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.