REAKCIJE

Analitičar Dean Džebić za "Avaz": Podršku u odbrani od cyber napada treba tražiti od NATO-a

Bitno je istaći da sa nedovoljnim budžetom za odbranu Ministarstvo odbrane ne može sebi osigurati promptnu i kontinuiranu cyber odbranu, iako Ministarstvo ima svoju internu cyber strategiju, poručio je

Dean Džebić: Nisko sofisticiran model cyber odbrane. AVAZ

Piše: A. Bajramović

21.9.2022

Izjava ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da se i pored "dobre cyber opreme" stranica Ministarstva povremeno gasi ne ulijeva povjerenje, smatra vojno - politički komentator Dean Džebić. Stranica Ministarstva odbrane BiH sinoć je bila privremeno nedostupna, a kako je za portal Avaza pojasnio ministar Podžić, web stranica se češće gasi nakon hakerskih napada na stranicu Parlamentarne skupštine BiH.

- Iako je naveo da se radi o preventivnoj mjeri, ostaje utisak da se radi o jedinoj, a ne preventivnoj mjeri. Gasiti stranicu Ministarstva odbrane noću, kako "druga smjena" hakera ne bi upala predstavlja vrlo nisko sofisticiran model cyber odbrane. Dakle naš odgovor je pojednostavljeno: Možda nemamo daljinski upravljač da ugasimo televizor, ali imamo strujni osigurač pa ćemo preventivno ugasiti cijeli sistem - navodi Džebić u svojoj reakciji.

"BiH nema ni temeljni doktrinarni dokument nacionalne sigurnosti"

Za portal Avaza pojašnjava da je, nakon cyber napada ruskih hakera na kritičnu infrastrukturu Estonije 2007. godine, započet proces u okviru kojeg su sve zemlje zapadne demokratije u svoje sigurnosne politike i strategije uvele i koncept cyber odbrane.

- Bosna i Hercegovina je i tu izuzetak jer ni temeljni doktrinarni dokument nacionalne sigurnosti, tj. Sigurnosna politika, nije prepoznala cyber odbranu. Taj dokument, iako je publiciran 2006. godine, nikada nije doživio svoje ažuriranje i kao takav je gotovo pa dočekao punoljetsvo - podsjeća Džebić.

Modeli saradnje i obrazovanja kadrova

Smatra da podršku u unaprjeđenju cyber odbrane treba tražiti od NATO stručnjaka iz NATO Centra za kooperativnu cyber odbranu iz Estonije.

- Također postoje i modeli saradnje i obrazovanja kadrova u Centru sugestivno smještenom u Talinu. Cyber odbranu rade specijalizirani timovi djelujući interventno ali radeći kontinuiranim tempom. Na kraju bitno je istaći da sa nedovoljnim budžetom za odbranu Ministarstvo odbrane ne može sebi osigurati promptnu i kontinuiranu cyber odbranu, iako Ministarstvo ima svoju internu cyber strategiju. Ostaje nam da čekamo da na državnom nivou implementiramo Akcioni plan strategije za cyber borbu - ističe vojno- politički komentator Dean Džebić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.