RAZGOVOR

Ministar Nedžad Lokmić za "Avaz": Neću dozvoliti da se dira u prava boračke populacije!

Cilj je poboljšati i materijalno stanje, pogotovo porodica šehida i poginulih boraca, pripadnika udruženja RVI, dobitnika ratnih priznanja, rekao je

Nedžad Lokmić. Facebook

4.5.2023

Nedžad Lokmić (SDP) je novoizabrani ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH.

Riječ je kadru iz Maglaja, koji je dugo godina radio kao profesor njemačkog jezika u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, a kasnije obnašao i funkciju direktora te škole.

Kad je riječ o političkoj karijeri, bio je dugo godina vijećnik u Općinskom vijeću Maglaj, a u periodu između 2013. i 2014. Godine obnašao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi Zeničkog-dobojskog kantona.

Saradnja s četiri krovna udruženja

Ministar Lokmić je jučer imao prvi radni dan, a nakon toga je za portal „Avaza“ otkrio šta će biti njegov fokus u narednom periodu.

- Osnovno na čemu ću fokusirati svoj rad je održavanje ovih rezultata, koje je Ministarstvo do sada postiglo, ako ne poboljšati, onda bar održati dosadašnje rezultate. Ministarstvo je poprilično uređeno, boračka populacija je poprilično zadovoljna. Nastojat ću održati dobru saradnju s četiri krovna boračka udruženja i upoznati što više pripadnika boračke populacije i njihovih predstavnika. Zalagat ću se da se da maksimalan doprinos unapređenju statusa cjelokupne boračke populacije – istakao je Lokmić za portal "Avaza".

Naglasio je da neće dozvoliti da se dira u prava boračke populacije.

- Primjenjivat ćemo postojeće zakone, a prema potrebi poboljšavati ih. Naredne aktivnosti bit će usmjerene na neke od bitnijih ovlasti, kao što je osiguranje ostvarenih prava i poboljšanje pravičnog statusa boračke populacije, naravno u skladu s njihovim potrebama i realnim mogućnostima Ministarstva. Cilj je poboljšati i materijalno stanje, pogotovo porodica šehida i poginulih boraca, pripadnika udruženja RVI, dobitnika ratnih priznanja – rekao je Lokmić za "Avaz".

Pomoć u liječenju

Poručio je da će nastojati da se očuva kontinuitet isplate ličnih i porodičnih invalidnina, očuvati redovne isplate naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja, očuvati redovne isplate za demobilisane borce.

- Nastavit ćemo rješavanje stambene probleme boračke populacije. Za 100-postotne ratne invalide nabavljamo automobile, nastavit ćemo realizaciju tih projekata. Pomoći ćemo im u liječenju i rješavanju njihovih svakodnevnih životnih problema, ali i plaćanja troškova dženaza i sahrana. Posebna pažnja će biti na pružanju pravne pomoći boračke populacije – kazao je Lokmić za "Avaz".

Značajan segmenat njegovog rada će biti i čuvanje vrijednosti proizašlih iz rata kroz razne vidove podrške, projekata.

- Radit ćemo i na aktivnostima izgradnje, uređenja i održavanja spomen-obilježja, odnosno mezarja šehida i poginulih boraca. Neizbježno mora biti i obilježavanje najznačajnih datuma iz rata. Već naredne sedmice, 9. maja će se obilježiti i Dan pobjede nad fašizmom. Osim toga, planiramo pomoći i projekte drugih udruženja poput logoraša i rješavati status boračkih udruženja općenito – poručio je Lokmić za "Avaz".

Najzaslužnija kategorija

Naglašava da će saradnja Ministarstva i boračkih udruženja biti nastavljena.

- Nastojat ćemo poboljšati status ove najzaslužnije kategorije zahvaljući kojoj i imamo danas državu i sve privilegije koje uživamo – istakao je Lokmić za portal "Avaza".

Ministar Nedžad Lokmić će imati dodatni izazov s obzirom na to da preuzima Ministarstvo koje je bilo skoro tri godine bez ministra, jer je njegov prethodnik Salko Bukvarević preminuo 2020. godine od posljedica koronavirusa.

- Svjestan sam toga, ali nije samo ovo Ministarstvo bilo bez ministra, nego još dva. Nažalost, rahmetli Salko Bukvarević je preminuo prije skoro tri godine, ali Ministarstvo je, zahvaljujući profesionalcima, službenicima, pomoćnicima, koji su vjerno radili uspjelo sačuvati kontinuitet u radu i realizirati projekte koji su ranije bili zacrtani – kazao je Lokmić za "Avaz".

Pojašnjava da trenutno radi na skeniranju situacije u Ministarstvu i da je tek jučer imao prvi kolegij s pomoćnicima i službenicima.

- I dalje ću raditi na sagledavanju situacije, uklapati se, pokušati pomoći pri rješavanju svih problema, saslušati saradnike, prihvatiti udruženja, s jednim ciljem, a to je da budemo servis borcima, koji su, ponavljam, sve ovo omogućili – zaključio je Lokmić za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.