"AVAZ" NA LICU MJESTA

Na KCUS-u održan prvi napredni workshop VATS u torakalnoj hirurgiji: Najvažnije da pacijent bude na sigurnoj strani

Voditelj edukacije je prof. Tomaž Štupnik pod čijim vodstvom se inače obavljaju edukacije na specijalnim VATS simulatorima u organizaciji ESTS-a

KCUS - Avaz
Sanko Pandur  - Avaz
Alen Pilav - Avaz
Tomaž Štupnik - Avaz
Sanko Pandur i Alen Pilav - Avaz
+6
Nerma Ajnadžić

23.4.2024

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održan je Prvi međunarodni napredni VATS workshop u organizaciji Klinike za torakalnu hirurgiju i Discipline za nauku i nastavu (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pod pokroviteljstvom firme "Johnson & Johnson".

Kako je pojašnjeno, VATS je video asistirana torakoskopska hirurgija, minimalno invazivna hirurška tehnika koja se koristi kako za utvrđivanje dijagnoze, tako i za tretiranje problema unutar grudnog koša.

Workshop je trajao dva dana, a danas je organizirana press konferencija.

Voditelj edukacije je prof. Tomaž Štupnik pod čijim vodstvom se inače obavljaju edukacije na specijalnim VATS simulatorima u organizaciji Europian Society of Thoracic surgeons (ESTS).

- Ovo je napredni kurs minimalno invazivne torakalne hirurgije. Zbog velikog interesovanja gledat ćemo da ovo postane tradicija. Osnova svega je da pokažemo da KCUS otvaramo u svakom mogućem smislu, pa tako i za održavanje ovakvih skupova - rekao je, između ostalog, v.d. direktora KCUS-a doc. dr. Alen Pilav.

U videu pogledajte šta je izjavio za "Avaz".

V.d. direktora discipline za nauku i nastavu prim. dr. Sanko Pandur kazao je da je svaki napredak u medicini povezan s poteškoćama i upornim iscrpljivim radom.

- Da biste usvojili savremenu, tešku medicinsku tehniku potrebno je vrijeme. Jako je važno da bolesnik bude na sigurnoj strani, a to može biti samo u slučaju da se edukacijski proces vrši postepeno i sigurno - rekao je Pandur.

Doc. dr. Alma Alihodžić-Pašalić rekla je da od 2000. godine imaju VATS metodu kao minimalno invazivnu.

- Pratimo svjetske trendove. Profesor Štupnik je svjetski poznat torakalni hirurg koji na nivou svih pratećih smjernica obavlja torakalno hirurške zahvate. Imamo sreću da je to sveobuhvatna ličnost koja ima edukacijski momenat i strpljenje, a mi mogućnost da iskoristimo to sve i napredujemoi dalje - rekla je Alihodžić-Pašalić.

Prof. Tomaž Štupnik istakao je da mu je drago što su uspjeli napraviti workshop u saradnji s KCUS-om.

- Ovaj grad imam u svom srcu i stvarno ga volim. Stvarno mi je drago da su svi bili zadovoljni, i domaćini. Srećom su došli i gosti iz "Johnson & Johnson" iz inostranstva i stvarno su bili oduševljeni organizacijom. Vjerujem da ce ljudi dolaziti u Sarajevo da uče. Sarajevo je divan grad - rekao je Štupnik, između ostalog.

U videu pogledajte šta je prof. Štupnik još rekao.

Učestvovali su i ljekari iz Splita, Zagreba i Zadra, a zbog velikog interesovanja planira se da se ovakvi workshopi redovno odvijaju u KCUS-u.

Tokom VATS intervencije, kamera i hirurški instrumenti uvede se unutar grudnog koša kroz jedan ili više malih rezova načinjenih na grudnom zidu. Torakoskopska kamera prenosi fotografije unutrašnjosti grudnog koša na video monitor, i samim tim navodi hirurga dajući mu bolji uvid tokom izvođenja iste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.