PREDSJEDNIK RS

Dodik iz Sankt Peterburga: RS je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD

Dodik je u obraćanju kazao da postoji "globalni problem u krizi lanaca snabdijevanja usljed politički motivisanih sankcija"

Dodik u Rusiji. RTRS

S. S.

24.4.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas na Međunarodnom sastanku "visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti u Sankt Peterburgu da je RS pod stalnim sankcijama koje predvode SAD i da čini sve na mjerama zaštite".

Dodik je u obraćanju kazao da postoji "globalni problem u krizi lanaca snabdijevanja usljed politički motivisanih sankcija".

- RS je direktno izložena ovoj vrsti rizika i pod stalnim je sankcijama koje predvode SAD. Činimo sve na mjerama zaštite kroz diverzifikaciju izvora snabdijevanja - rekao je Dodik, koji se prvi obratio na Sastanku o sigurnosti u okviru prve plenarne sjednice "Obezbjeđenje informacione sigurnosti u uslovima formiranja policentričnog svjetskog poretka: izazovi i mogućnosti".

Multilateralna platforma

On je naveo da odgovor na taj izazov leži u "izgradnji multilateralne platforme i informacija koja će sadržati podatke o svim proizvođačima i detaljnim karakteristikama opreme koje će voditi države koje garantuju kvalitet informacija."

- Na ovaj način će se omogućiti globalna pristupačnost tehničkih informacija i diverzifikacija lanaca snabdijevanja - istakao je Dodik.

Također, predsjednik RS je kazao da postoji i problem od opasnosti direktnih sajber napada "Odgovor na ovaj izazov leži u multilateralnim međudržavnim okvirima razmjene informacija o prijetnjama".

Kao problem, Dodik je naveo i masovnu upotrebu vještačke inteligencije, ističući da se u budućnosti mogu očekivati napadi sistema zasnovanih na vještačkoj inteligenciji protiv institucija i kritičnih infrastuktura država.

Štetni internet sadržaji

- Odgovor na ovaj izazov leži u neophodnosti državnih sistema zaštite u formi obezbjeđivanja nacionalnog sajber prostora - smatra Dodik.

Zaštitu djece i omladine od štetnih internet sadržaja Dodik smatra prioritetom od najvećeg značaja, navodeći da se u RS studiozno pristupilo ovoj problematici kroz izradu nacionalnih mjera zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.