KOMANDANTICA NATO ŠTABA

Brigadna generalica Mekgaha sutra predaje komandnu dužnost: Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli

Generalica Mekgaha naglasila je niz uspješnih rezultata zajednički postignutih tokom protekle dvije godine

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
N. Aj.

9.5.2024

„Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenosti svim građanima Bosne i Hercegovine.“

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. Mekgaha (McGaha) koja je pri kraju svog mandata, istakla je ovo na sastancima održanim s rukovodiocima partnerskih bh. institucija, Ministarstvom odbrane BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Na sastancima se generalica Mekgaha zahvalila našim partnerima za izvrsnu saradnju tokom njenog mandata u NŠSa, kao i za njihovu kontinuiranu i svakodnevnu posvećenost unapređenju odbrambeno-sigurnosne infrastrukture u BiH “što će, u konačnosti, biti na korist svim građanima BiH”.

Generalica Mekgaha naglasila je niz uspješnih rezultata zajednički postignutih tokom protekle dvije godine, uključujući i izvrsnu ocjenu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH u 2022. kao sposobne da djeluje u skladu s NATO standardima. Također je istakla i mnogobrojne hrabre pripadnike OS BiH koji su odgovorili na poziv da pruže pomoć Saveznicima u vanrednoj situaciji nakon razarajućih prirodnih nepogoda u Turskoj i Sloveniji.

Generalica Mekgaha osvrnula se i na brojne situacije multiresornog odgovora na poplave i šumske požare u BiH u cilju spašavanja života uz podršku NATO-finansiranog Komandnog sistema za upravljanje incidentom (NICS), naglasila našu kontinuiranu podršku BiH u kontekstu inicijative “Žene, mir i sigurnost”, kao i partnerstvo BiH i Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i prestižni Rose-Roth seminar kojem je BiH bila domaćin prošle godine.

Sastanci su bili i prilika za predstavljanje novog komandanta NATO Štaba Sarajevo, brigadnog generala Metjua Valasa (Matthew A. Valas), koji će dužnost komandanta preuzeti 10. maja 2024., na svečanoj primopredaji komande koja će se održati u Domu Oružanih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.