SUD BIH

Radović i ostali: Negirali krivnju za zločine kod Zvornika

Vasić rekao je da se ne može izjasniti o krivnji jer ne razumije optužnicu

Dragomir Vasić. BIRN BiH

N. H.

14.5.2024

Vinko Radović i Petko Panić izjasnili su se da nisu krivi za zločine počinjene na području Zvornika u proljeće 1992., dok je Državni sud po služenoj dužnosti konstatovao da krivnju poriče i optuženi Dragomir Vasić, prenosi Detektor.

- Nisam kriv - rekao je Radović, što je ponovio i Panić. Obojica su kazali da su razumjeli optužnicu.

S druge strane, Vasić rekao je da se ne može izjasniti o krivnji jer ne razumije optužnicu. Kazao je da se konsultovao s advokatima i međunarodnim ekspertima za krivično pravo te su zaključili da pravno ne postoji uloga koja mu se u optužnici stavlja na teret.

- Ne postoji uloga i status koji je meni dodijeljen, a to je predvodnik izbjeglih Srba iz sela Brnica, stoga se ne mogu izjasniti o krivici - kazao je Vasić u sudnici.

Potom je Sud po službenoj dužnosti konstatovao da Vasić negira krivnju.

Radović, Vasić i Panić optuženi da su, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo. U optužnici se navodi da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju oko četiri hiljade bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je oko 600 civila nezakonito zatvarano.

Sva trojica optuženih, kako su naveli iz Tužilaštva, imaju državljanstvo Srbije. S njima je, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva i Suda BiH, optužen i Dragan Spasojević.

Vasića je Državni sud pravosnažno oslobodio optužbi za genocid u Srebrenici, nakon čega je pokrenuo postupak u kojem od BiH zatražio odštetu zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda tokom suđenja.

Datum početka suđenja bit će određen naknadno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.