ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Paravac i ostali: Odbrana traži oslobađanje bivšeg predsjednika Kriznog štaba u Doboju

Odbrana je u završnoj riječi ocijenila da Tužilaštvo za Paravca nije dokazalo zločin protiv čovječnosti na području Doboja

Odbrana Borislava Paravca. BIRN BiH

El. T. / BIRN

14.5.2024

Odbrana Borislava Paravca, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba u Doboju, zatražila je oslobađajuću presudu, uz ocjenu da nisu dokazane optužbe protiv njega.

Odbrana je u završnoj riječi ocijenila da Tužilaštvo za Paravca nije dokazalo zločin protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića, kao ni da je učestvovao u udruženom u zločinačkom poduhvatu (UZP).

Kompletna optužba 

- Kompletna optužba nije temeljena na dokazima - kazala je braniteljica Suzana Tomanović, piše detektor.ba.

Ona je napomenula da Odbrana Paravca nije pozvala nijednog svjedoka, a uložila je 20-ak dokumenata na koje su se referisali svjedoci Tužilaštva. Braniteljica je navela da su u pisanoj završnoj riječi istaknuti događaji od 1991. i uticaj rata u Hrvatskoj.

 - Doboj je bio specifičan - kazala je Tomanović, dodajući da je u gradu bio garnizon, da je došao veliki broj izbjeglica, da su sa svih strana bile barikade neprijateljskih formacija, te da do jula nije bilo paralelizma vlasti.

Krizni štab u Doboju

Ona je rekla da Krizni štab u Doboju nije vršio komandu nad vojskom i policijom. Ocijenila je da nisu ispunjeni elementi potrebni za dokazivanje UZP-a. Kako je kazala, Paravac jest bio predsjednik Kriznog štaba, ali drugooptuženi Andrija Bjelošević nije bio njegov član.

- Tužilaštvo nije dokazalo da su imali zajedničku zločinačku namjeru… Nema dokaza da su bili na sastancima zajedno - kazala je Tomanović.

Dodala da je nisu izvedeni ni dokazi da je Paravac imao kontakte sa skupštinom ni Srpskom demokratskom strankom, čiji član nije bio.

Braniteljica je navela da svjedoci, pozvani na okolnosti dešavanja vezanih za Teslić, nisu spomenuli Paravca.

Druga braniteljica, Svetlana Lazić, kazala je da Tužilaštvo u završnoj riječi nije objektivno navodilo iskaze svjedoka, već je iznijelo konstrukcije koje nisu dokazane.

- Mi smo branili jednog poštenog, porodičnog čovjeka čije ponašanje nije bilo ni na čiju štetu - navela je Lazić.

Prema njenim riječima, u ratu je bilo teških posljedica, ali postupci Paravca nisu bili neodgovorni.

Paravac i Bjelošević optuženi su s Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Završna riječ Odbrane Bjeloševića zakazana je za 21. maj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.