SUD BIH

Majstorović i ostali: Vidio optužene u napadu na Duriće

Kad su došli u selo, zapalili su jednu štalu na početku sela i jednu kuću na kraju - rekao je svjedok

Radosav Savić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

16.5.2024

Svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je optužene Živojina Majstorovića i Radosava Savića vidio tokom napada na selo Durići kod Vlasenice početkom juna 1992. godine, piše detektor.ba.

Barikade na putu prema Vlasenici

Mujo Durić ispričao je da su tokom aprila 1992. bile postavljene barikade na putu prema Vlasenici, što je onemogućilo kretanje stanovništva, i da su na selo Durići izvršena dva napada u razmaku od 15 dana. Prema riječima svjedoka, tokom prvog napada srpske snage su pucale iz oklopnog vozila po selu, a stanovništvo se povuklo u šumu.

- Kad su došli u selo, zapalili su jednu štalu na početku sela i jednu kuću na kraju - rekao je svjedok te se prisjetio da je jedan njegov rođak izašao pred vojsku da ih pita gdje će, nakon čega su ga pronašli mrtvog.

Kazao je da je tokom drugog napada, koji je izvršen početkom juna u jutarnjim satima, bilo puno više vojnika i tenk je ušao u šumu gdje su se skrivali.

Ispričao je da ih je vojska našla tako što su uočili dvije žene ispod sela, koje su iz straha došle kod ostalih mještana, a vojska ih je pratila. Navodi da nisu pucali na njih sve dok jedan mještanin nije pobjegao, zatim je osam ili devet ljudi ubijeno.

- Predali smo se tu. Ruke za vrat su nam stavili… Tu sam vidio Racu - kazao je svjedok te, na pitanje tužitelja Seida Marušića, potvrdio da se radi o optuženom Radosavu Saviću, kao i da je vidio i optuženog Živojina Majstorovića.

Predali se

Nakon što su se predali, svjedok je ispričao da je sa ženom, djecom i još oko 100 stanovnika Durića postrojen u kolonu, zatim su pješačili do mjesta Rašića Gaj, nakon čega su odvedeni u Vlasenicu. Naveo je da je s porodicom odveden u logor “Sušica”, a sva njegova imovina je porušena i spaljena.

Durić je izjavio da su u napadu na selo ubijeni njegov otac Nezir i majka Fatima.

Majstorović i Savić se s Radenkom Dubočaninom terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Duriće i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. U napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu i osobe starije životne dobi.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, nekoliko civila je odvedeno u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, sedam osoba u nepoznatom pravcu, otkad im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. maj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.