PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović: Što je više politike Bećirovića i Lagumdžije, manje je BiH

Teško mi je da povjerujem da su tako kratkovidi i svjesno urušavaju zemlju u koju se kunu

Branislav Borenović. Fena

S. S.

16.5.2024

Što više politike Bećirovića i Lagumdžije, to je manje BiH i teško mi je da povjerujem da su tako kratkovidi i svjesno urušavaju zemlju u koju se kunu, dok onakva kakvom je oni zamišljaju nikada neće i ne može biti. Rekao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentarišući nastupe člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije pred Vijećem sigurnosti UN-a.

- Prvo, Bećirović nije govorio u ime BiH, jer njegov nastup nije usaglašen, te je očigledno da govori u ime samo jednog naroda, dok Lagumdžija, iako imenovan od tročlanog Predsjedništva BiH, misli da zastupa interese samo svog naroda. Kažem misli, jer ovakvo ponašanje nikako ne doprinosi stabilnosti i napretku, nego donosi štetu svima - kaže Borenović.

Ističe da je krajnje vrijeme da se "bošnjačke političke elite pomire sa tim da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da uređenje zemlje počiva na konsenzusu i dogovoru."

- Dok to ne shvate, kao i važnost dobrih regionalnih odnosa, dok se ne počnu ponašati u Ustavom određenim okvirima, dok ne prihvate ispruženu ruku prijateljstva Srbije, umjesto što vrijeđaju njene predstavnike, nema ni koraka naprijed za BiH. Njihovi postupci svakim danom udaljavaju BiH od civilizovanog svijeta i stabilne budućnosti. Dok neki gledamo naprijed, oni su ostali bar 30 godina u prošlosti. Ali, to je njihov izbor - naglasio je Borenović.

Dodaje da se, nažalost, dok "Bećirović i Lagumdžija na svjetskoj pozornici prezentuju bošnjačku politiku i svoju verziju i historije i sadašnjosti, srpski predstavnici u državnim institucijama moraju baviti i trošiti energiju na smijenjivalje pripadnicima narko-kartela koje su sami imenovali na pozicije".

- To je druga medalja diletantske spoljne politike BiH - kaže Borenović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.