ODRŽAN SASTANAK

Kompanija "HMT Galvanika" pokreće novi pogon u Goraždu

Radi se o jednoj inostrano-domaćoj investiciji vrijednoj oko pet miliona KM, kazao je Hadžiavdić

S održanog sastanka. Fena

FENA

10.5.2024

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov sastao se sa predstavnicima kompanije “HMT Galvanika” koja u Goraždu pokreće novi pogon.

Strani investitor

Sa vlasnicima kompanije čija je djelatnost galvanizacija metalnih proizvoda, Hasanom Tafrom i Muhamedom Hadžiavdićem koji je nadavno postao suvlasnik sa udjelom od 30 posto kapitala, razgovarano je o pokretanju pogona proizvodnje na lokalitetu goraždanskog naselja Zupčići.

- Radi se o jednoj inostrano-domaćoj investiciji vrijednoj oko pet miliona KM. Domaći investitor i ja kao strani investitor smo odlučili da postavimo jedno postrojenje za površinsku zaštitu metalnih proizvoda odnosno galvanizaciju po najsavremenijim standardima.

Patent je rađen u Njemačkoj i trebao bi da zaživi u ovoj kompaniji koja je registrovana od januara ove godine u Goraždu. U procesu smo pribavljanja dozvola, a radit ćemo sigurno po najzahtjevnijim standardima Evropske unije - kazao je Muhamed Hadžiavdić.

Naglasio je da bi u početku ova kompanija zapošljavala od 10 do 15 radnika, a otvaranjem tržišta, sigurno bi došlo do veće potražnje za radnom snagom.

Neophodne dozvole

Za pokretanje ovog vida proizvodnje neophodne su i određene dozvole koje su uglavnom u nadležnosti Federacije BiH, a premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je da je, u cilju privrednog razvoja, opredjeljenje Vlade BPK Goražde pružiti podršku investitorima

- Vlada BPK Goražde će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku kako bi se te dozvole izdale na vrijeme, s ciljem obezbjeđenja uslova za privredni razvoj i nova investiranja u naš kanton – kazao je Ćulov.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.