MAĐARSKA

S pancirom, lisicama i kacigom plaćeni ubica Čaba Der prošetao centrom Budimpešte

Doveden iz zatvora da bi pokazao gdje je sakrio pištolj i prigušivač, nekoliko dana nakon što je istražiteljima otkrio lokaciju

Čaba Der. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

25.11.2019

Pripadnici mađarskog antiterorističkog centra pretraživali su, zajedno s plaćenim ubicom Čabom Derom, u subotu ujutro područje oko Budimskog dvorca.

Neko vrijeme bio je zatvoren i Trg Adama Klarka da bi se pronašao pištolj za koji Der tvrdi da ga je tu sakrio, a koji je koristio za ubistvo mađarskog poduzetnika Lasla V. prošle godine.

Čaba Der doveden je iz zatvora u Budimpešti na lice mjesta da bi pokazao gdje je sakrio pištolj i prigušivač, nekoliko dana nakon što je istražiteljima otkrio lokaciju.

Oružje nije pronađeno.

Kasnije je Der tvrdio da se pištolj nalazi u utvrđenju Citadela, pa su pripadnici antiterorističke jedinice krenuli ka tamo s njim. Ni tamo nije ništa pronađeno i potraga je završena.

Derov advokat Danijel Tran rekao je mađarskim medijima da, "ako se uzme u obzir protok vremena, nije isključeno da je neko drugi već pronašao, kao i da je kiša mogla da spere zemlju s njega i otkrije gdje je bio zakopan".

Na sebi je imao pancir, lisice i kacigu. Čaba Der uhapšen je u Pragu i kasnije je izručen Mađarskoj. On se sumnjiči za tri ubistva, i to Lasla V. u septembru prošle godine u Budimpešti, ubistvo hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića u Amsterdamu prošlog jula, a holandske vlasti su ovaj slučaj prepustile kolegama iz Mađarske. Der se tereti i za ubistvo Nebojše Markovića u Beogradu u januaru ove godine. 

Pred mađarskim sudom priznao je ubistvo Lasla V., a o ubistvu u Holandiji nije ništa govorio.

Čaba Der se s Laslom našao u blizini potoka kod tržnog centra kako bi mu prodao 11 kilograma kokaina. Umjesto kokaina, donio je zaslađivač. Kada je Laslo ušao u automobil da provjeri robu, Der mu je pucao u glavu i njegovo tijelo bacio u potok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.