VIŠESTRUKI POVRATNIK

Ljubazni lopov iz BiH opljačkao brojne Nijemce

Imao nevjerovatno prijateljski stav prema ljudima koje je planirao opljačkati

Policija dugo tragala za njim. Facebook

B. C. / Nezavisne novine

12.5.2024

Višestruki povratnik u kriminal osuđen je na godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog nekoliko desetina provalnih krađa u njemačkom gradu Tutlingenu, prenose Nezavisne novine.

Mediji prenose da je riječ o lopovu porijeklom iz BiH (48), koji je stari znanac njemačke policije.

Nekoliko puta bio u zatvoru

Ipak, ono što je neobično u čitavoj ovoj priči jeste da je ovaj prevarant i lopov imao nevjerovatno prijateljski stav prema ljudima koje je planirao opljačkati, a mediji njegov način nazivaju "inovativnim". Naime, imao je običaj da nasumično pozvoni na nečija vrata i krajnje ljubazno i prijateljski objasni stanaru da je lopta njegov kćerke pala na njihov balkon ili u njihovo dvorište i ako mogu da mu je vrate. 

Dok bi stanar otišao da potraži loptu, lopov bi ušao u stan, pregledao novčanik i sve što je vrijedno, a zatim se, opet ljubazno, zahvalio na trudu. Naravno, žrtve bi tek kasnije shvatile da su pokradene.

Policija Tutlingena je dugo tragala za njim, iako je već nekoliko puta bio u zatvoru. Od žrtava bi uzimao sve što nađe: od 40 pa do 1.500 eura. Stvaran broj upada u stanove ne može se dokazati, ali na ovaj način je sigurno izveo više od 20 krađa.

Pored Tutlingena, on je bio aktivan i u drugim, okolnim mjestima. O tome koliko je domišljat svjedoči i to da, kada bi ga neko i prepoznao, tvrdio bi da u Tutlingenu ima dvojnika, čovjeka koji nevjerovatno liči na njega te da su ga, vjerovatno, zamijenili sa njim.

Sutkinja nije imala milosti

Tokom suđenja rekao da je 1993. godine iz ratne BiH došao u Njemačku, s braćom i sestrama, njih šestoro, te da se sam morao brinuti o njima, jer su roditelji ostali u BiH.

Kako je i sam rekao, to je bilo previše za njega, pa se okrenuo drogi i alkoholu. Ubrzo nakon toga krenuo je u kriminalne vode.

Zanimljivo je da, recimo, januara, 2022. godine izašao iz zatvora, a već u feburaru je uhvaćen u novoj pljački.

Službenik koji je bio zadužen da ga prati na uslovnoj slobodi kaže da je znao otputovati i u inostranstvo da se nikome ne javi.

Ipak, sutkinja nije imala milosti prema njemu niti njegovim opravdanjima i osudila ga je na novu zatvorsku kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.