SVIJET

Džavad Zarif u posjeti Siriji pred početak samita

Iranski predsjednik Hasan Rohani uskoro će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom

Arhiv

Fena

3.9.2018

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Muhammad Javad) otputovao je u Damask na razgovore sa sirijskim zvaničnicima, prenosi Reuters.

Iranske snage podržale su sirijskog predsjednika Bašara el-Assada (Bashar Al-Asad) u građanskom ratu.

Prošle nedjelje ministar odbrane Irana otputovao je u Damask i potpisao sporazum sa svojim sirijskim kolegom o saradnji u oblasti odbrane između dviju zemalja.

Iranski predsjednik Hasan Rohani uskoro će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi (Qassemi).

- Optimističan sam, vjerujem da će ovaj sastanak biti uspješan i produktivan za region, stanovnike Sirije i borbu protiv terorizma - rekao je Kasemi.

"Fars News" prenosi da će se lideri sastati u petak.

Sastanak će se desiti dok sirijske vladine snage pripremaju ofanzivu u sjeverozapadnoj provinciji Idlib i okolnim područjima.

- Jedno od složenih pitanja danas je Idlib, koji je posljednje uporište pobunjenika. Vlada Sirije je odlučna da okonča ovu katastrofu - rekao je Kasemi.

- Vlada Sirije ima pravo da se bori protiv terorista u ovom regionu. A Iran, kao pristalica sirijske vlade, prisutan je i nastavit će imati savjetodavnu ulogu dok god sirijska vlada to želi – dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.