UKRAJINCI SE JOŠ DRŽE

Ruske snage tvrde da se spremaju zauzeti Bahmut koji je žarište intenzivnih borbi

Ukrajinska vojska tvrdi da je u posljednja 24 sata odbila brojne napade na području istočnog Donjecka

Bitka za Bahmut. Printscreen

Z. K.

4.3.2023

Ukrajinska vojska saopćila je da je u posljednja 24 sata odbila brojne napade na području istočnog Donjecka, dok ruske snage tvrde da se spremaju zauzeti Bahmut, koji je žarište intenzivnih višemjesečnih borbi.

Šef ruske privatne vojske Wagner ustvrdio je jučer da je Bahmut "praktički okružen", a da Ukrajincima preostaje samo još jedna izlazna ruta iz grada. Da je situacija u Bahmutu veoma teška potvrdio je i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u intervjuu za njemački list Bild, gdje nije isključio mogućnost da bi ovaj grad mogao pasti u ruke Rusa, ali je istakao da bi to Rusima predstavljalo samo "malu pobjedu".

Bahmut pripada drugoj liniji ukrajinske odbrane u Donbasu, a Ukrajinci su tamo nanijeli velike gubitke jedinicama Wagnera i drugim ruskim snagama.

Branitelji su, međutim, također pretrpjeli velike gubitke. Grad, u kojem je nekada živjelo 74.000 ljudi, praktičnoje uništen, a prema tvrdnjama lokalnih vlasti, u Bahmutu živi još oko 5.000 civila.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je ove sedmice da situacija na istočnoj liniji fronta postaje "sve teža". Ključna briga za Ukrajinu su njene sve manje zalihe municije jer rat visokog intenziteta s Rusijom ne pokazuje znake usporavanja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da najnoviji paket zemlje uključuje visokoprecizne topničke rakete Himars i haubice "koje Ukrajina tako efikasno koristi".

Predsjednik Zelenski je ranije naglasio da su artiljerija i granate potrebni da bi se "zaustavila Rusija". SAD također šalju taktičke mostove pred očekivanu ofanzivu Ukrajine.

Isporuka takve opreme koja omogućava oklopnim vozilima da prelaze rijeke i kanale dolazi nakon što su brojni ukrajinski vojni zvaničnici i stručnjaci sugerirali da bi operacija mogla biti pokrenuta u narednim sedmicama.

Odvojeno, u četvrtak je naređena djelimična evakuacija u sevjeroistočnom gradu Kupijansku, u oblasti Harkov, koji je oslobođen od ruske okupacije prošlog septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.