TVRDNJE

Izraelska vojska: Kopneni napad na Gazu odgođen do dolaska novih američkih snaga

SAD će rasporediti dodatne snage na Bliski istok zbog zabrinutosti oko eskalacije iranskih napada, objavio je radio izraelske vojske

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

23.10.2023

Izrael je odlučio "odgoditi kopneni rat" u Gazi čekajući dolazak dodatnih američkih snaga u regiju, objavio je u ponedjeljak radio izraelske vojske, prenosi Anadolu.

Drugi faktori

- Sjedinjene Američke Države prenijele su Izraelu svoju namjeru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, spremne za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njegove snage u regiji - navedeno je u izvještaju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u nedjelju je izjavio da Sjedinjene Američke Države "očekuju eskalaciju rata između Izraela i Hamasa zbog umiješanosti iranskih opunomoćenika".

- Izraelski dužnosnici naglašavaju da to nije jedini razlog za odgađanje operacije, u igri su i drugi faktori, kao što je jačanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rješenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o njihovom oslobađanju - rekao je Blinken.

Nemilosrdni napadi

Dok Izrael već nekoliko dana nagovještava mogućnost kopnene operacije u Gazi, izraelska vojska nastavlja nemilosrdne zračne napade na Pojas Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.