NA DANAŠNJI DAN

Vitni Hjuston: 12. godišnjica smrti najboljeg svjetskog „Glasa“

Danas je nedjelja, 11. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostala su još 324 dana

Vitni Hjuston. nova.rs

I.P.

11.2.2024

Na današnji dan 2012. godine, u hotelskoj sobi na Beverli Hilsu, u Los Angelesu, pronađena je mrtva američka pjevačica i glumica Vitni Hjuston (Whitney Houston). U tom hotelu je i održavana godišnja zabava uoči dodjele nagrade Gremi, na kojoj je trebala nastupiti.

Hjuston je počela pjevati s jedanaest godina u dječijem gospel horu. Kasnije je počela nastupati s majkom i drugim pjevačima, potom je kratko radila kao model i glumica. Godine 1985., izdala je svoj prvi album “Whitney Houston” koji je postao najprodavaniji nastupni album neke pjevačice. Njen drugi studijski album “Whitney” iz 1987., postao je prvi album neke pjevačice koji je debitirao na broju jedan Billboardove ljestvice albuma. Vitnin uspjeh otvorio je vrata uspjeha i drugim afroameričkim pjevačicama.

"I Will Always Love You" najprodavaniji singl u historiji muzike

Svojom prvom glavnom ulogom u filmu “Tjelohranitelj”, gdje je nastupila uz tada megapopularnog glumca Kevina Kostnera (Costner), Vitni je dosegla vrh popularnosti. Album s muzikom iz filma osvojio je, 1994. godine, Gremija za album godine te postao najprodavaniji soundtrack svih vremena. Naslovna pjesma "I Will Always Love You" jedan je od najprodavanijih singlova u historiji muzike.

Hjuston je snimila i filmove “Waiting to Exhale” te “Propovjednikova supruga”. Nakon izlaska četvrtog studijskog albuma “My Love Is Your Love” (1998.), obnovila je svoj ugovor s izdavačkom kućom “Arista Records” za rekordnih 100 miliona dolara. Njen peti studijski album “Just Whitney” izašao je 2002. godine.

Tokom karijere Vitni je osvojila šest nagrada Gremi, izdala je sedam studijskih albuma, prodala više od 220 miliona CD-ova, singlova i videosnimaka. Imala je čak 11 pjesama na broju jedan Billboardove ljestvice. Dobila je nadimak "Glas" ("The Voice") zbog moćnog pop-gospel vokala. Časopis “Rolling Stone” svrstao ju je na listu "100 najvećih pjevača svih vremena", a brojni R&B i pop muzičari navode je kao svoj uzor.

Rene Dekart. wikipedia.org

Umro Rene Dekart, utemeljitelj analitičke geometrije

1380. - Rođen Đanfrančesko Pođo Braćolini (Gianfrancesco Poggio Bracciolini), jedan od najpoznatijih italijanskih humanista. Značajan je po tome što je otkrio veliki broj klasičnih tekstova, do tada uglavnom zaboravljenih u bibliotekama njemačkih i francuskih samostana, te ih kasnije širio među inteligencijom svog vremena.

1650. – Umro Rene Dekart (Descartes), francuski filozof, fizičar, matematičar i utemeljitelj analitičke geometrije. Dekart je svoje najpoznatije djelo “Raspravu o metodi” (1637.) objavio na materinjem francuskom jeziku, a ne na latinskom učene Evrope, jer se “ne obraća ljudima knjiške učenosti nego ljudima zdravog razuma”. Bio je začetnik moderne matematike i analitičke geometrije. Njegov doprinos matematici vidi se u upotrebi pravougaonog koordinatnog sistema, uvođenju pojma promjenljive veličine (varijable), svođenju geometrijskih problema na algebarske i osnivanju analitičke geometrije. Prema dekartu, pravci i krivulje dobivaju algebarske izraze i tako se ispituju, među prvima je uočio da vrijedi osnovni teorem algebre, a algebarska krivulja trećeg stepena nosi ime “Dekartov list”.

1752. – Otvorena prva bolnica u Americi - Pennsylvania Hospital.

1813. - Rođen Oto Ludvig (Otto Ludwig), njemački književnik. Autor je drama "Nasljedni šamar", "Makabejci" i dr., ali veću vrijednost imaju njegove realističke pripovijetke poput "Između neba i zemlje". U djelu "Rasprave o Šekspiru" raspravlja o osnovnim problemima dramskog pjesništva.

Tomas Alva Edison. thoughtco.com

Rođen američki izumitelj Tomas Alva Edison

1847. – Čuveni američki izumitelj Tomas Alva Edison (Thomas), koji je registrirao više od hiljadu patenata, rođen je na današnji dan. Izumio je sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar, usavršio telegraf i akumulator te znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primijenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svijetu.

1868. – Umro francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko (Jean Bernard Foucault), koji je s Armanom Fizoom (Armand Fizeau) izmjerio brzinu svjetlosti, utvrdivši da se brzina svjetlosti mijenja obrnuto proporcionalno indeksu loma sredstva. Fuko je eksperimentom s klatnom dokazao obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop i polarizator te usavršio teleskop.

1869. - Rođena Else Lasker-Šiler (Lasker-Schüler), njemačka književnica. Sarađivala je s časopisima: "Weisse Blatter", "Aktion" i "Sturm". Pišući u duhu ekspresionizma, kojem je i preteča, sve se više razvijala u smjeru fantastične i egzotične simbolike drevnog istočnjačkog svijeta. Njena lirika je slikovita, osjećajna i puna vizionarskih elemenata.

1917. - Američki književnik i scenarist Sidni Šeldon (Sidney Sheldon) rođen je na današnji dan. Istakao se 1930-ih, najprije radeći na brodvejskim predstavama, a potom i u filmovima, posebno napisavši uspješnu komediju „The Bachelor and the Bobby-Soxer“, koja mu je donijela Oskara 1948. godine.

Ela Peroci. muzej-nz.si

Rođena Ela Peroci, autorica "Mace papučarke"

1922. - Rođena Ela Peroci, slovenska književnica, pedagoginja i novinarka, koja se proslavila pričama za djecu. Radila je kao učiteljica po Sloveniji, a potom kao novinarka u "Pioniru", "Cicibanu", "Mladem svetu" i na Radio Ljubljani. Njeno legendarno djelo je "Maca papučarka" (u slovenskom izvorniku: "Muca copatarica").

1934. - Meri Kvant (Mary Quant), britanska modna dizajnerica i kreatorica mini-suknje, rođena je na današnji dan. Bila je jedna od najutjecajnijih figura na modnoj sceni šezdesetih, kada je elegantnim, modernim i živopisnim dizajnom modu učinila dostupnijom svima.

1936. - Rođen američki glumac Bert Rejnolds (Burt Reynolds),koji se proslavio ulogom u predstavi "Mister Roberts“ i filmu "Deliverance". Bio je i seks simbol kao prvi muškarac koji se nag slikao za "Cosmopolitan". Odigrao je briljantne uloge u hit filmovima "Hustle", "Smokey and the Bandit" i "Starting Over".

1954. - Zlata Petković, srbijanska i jugoslavenska pozorišna, filmska i TV glumica, rođena je na današnji dan. Proslavila se ulogom Marije u filmu i seriji “Povratak otpisanih”. Osim glume, Zlata se oprobala i kao TV voditeljica. Tokom 1980-ih godina, s pjevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju “Folk parada”. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića. Umrla je u Beogradu, 3. decembra 2012., u 58. godini života, sedam dana nakon što je doživjela moždani udar.

1963. – “Beatlesi” započeli snimanje svog prvog albuma naziva “Please Please Me”.

1969. - Rođena američka glumica Dženifer Aniston (Jennifer), dobitnica nagrada Emi i Zlatni globus. Poznata je po ulogama Rejčel Grin u TV seriji „Prijatelji“, Poli Prins u filmu „Nevolje s Poli“ i Bruk Majer u filmu „Raskid“. A poznata je i kao bivša supruga glumca Breda Pita (Brad Pitt). 

Desanka Maksimović. sesdiva.eu

Umrla jedna od najboljih pjesnikinja regije Desanka Maksimović

1990. – Lider Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mandela oslobođen je poslije 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.

1993. – Umrla srbijanska i jugoslavenska književnica Desanka Maksimović, jedna od najboljih pjesnikinja u regiji, čija se poezija odlikuje toplinom, senzibilnošću, neposrednošću, muzikalnošću i humanošću. Djela: zbirke pjesama “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja”, “Slovo o ljubavi”, priče “Ludilo srca”, romani “Otvoren prozor”, “Ne zaboraviti”, roman za djecu “Pradevojčica”, zbirka bajki i proze u stihu “Oraščići palčići”, putopis “Snimci iz Švajcarske”.

1997. - Preminula Ksenija Cicvarić, crnogorska i jugoslavenska pjevačica, prema mišljenju mnogih muzičkih znalaca, najbolja interpretatorica crnogorskih narodnih pjesama. Njene najpoznatije pjesme su „Oj vesela, veseli se“, „Milica, jedna u majke“, „Sejdefu majka buđaše“...

2000. - Umro Rože Vadim, francuski scenarist, filmski reditelj i producent, te autor, umjetnik i povremeni glumac. Njegova najpoznatija djela su vizuelno raskošni filmovi s erotskim kvalitetima, kao što su „I Bog je stvorio ženu“, „Krv i ruže“, „Barbarela“ i „Lijepe sluškinje sve redom“.

2010. - Preminuo Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen), britanski modni dizajner. Osnovao je vlastitu marku Alexander McQueen 1992. i bio je glavni dizajner u „Givenchyju“ od 1996. do 2001. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.