PORUČILE VLASTI

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava: Nivo rijeke nakon topljenja snijega u porastu

Nije bilo izvještaja da je fabrika Kurganmashzavod do sada bila pogođena

Raste nivo rijeke. Fena

FENA

20.4.2024

Vlasti u regionu Kurgan na ruskom Uralu naredile su u subotu evakuaciju iz nekoliko okruga zbog porasta nivoa rijeka, nakon što su se velike snježne padavine otopile i jaka kiša je pala na tlo koje je već rastopljeno prije zime.

Poziv ljudima

Ruski region Urala i sjeverni Kazahstan često trpe poplave u ovo doba godine, ali ove godine doživljavaju najgore u sjećanju, a vlasti u Kurganu kažu da je nivo rijeke Tobol već premašio najviši nivo od 1994. godine.

- Sada je vrijeme za prikupljanje stvari i dokumenata i pronalaženje mjesta za kućne ljubimce - poručile su vlasti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pozivajući ljude da napuste opasna područja.

Kurgan je dom ključnog dijela ruskog vojno-industrijskog kompleksa - džinovske fabrike koja proizvodi borbena vozila pješadije za vojsku, za kojima je velika potražnja u Ukrajini gdje su ruske snage u ofanzivi u nekim područjima.

Hitne službe

Nije bilo izvještaja da je fabrika Kurganmashzavod do sada bila pogođena.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe, saopćila je da se očekuje da će nivo vode u Tobolu dostići vrhunac u naredna dva do tri dana. U Orenburgu, još jednoj regiji pogođenoj poplavama, nivoi vode se povlače, navode tamošnje vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.