OŠTRO SE PROTIVI

Šef UN-a Gutereš pozvao na globalne napore za zaustavljanje izraelskog napada na Rafah

Vojni napad na Rafah bio bi nepodnošljiva eskalacija, ubijajući još hiljade civila i prisiljavajući stotine hiljada na bijeg - rekao je Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija. AP Photo/Khalil Senosi

Anadolija

30.4.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) oštro se protivi najavljenom izraelskom kopnenom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze te je pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da spriječe daljnje civilne žrtve i raseljavanje u blokiranoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolija.

Vojni napad na Rafah

- Vojni napad na Rafah bio bi nepodnošljiva eskalacija, ubijajući još hiljade civila i prisiljavajući stotine hiljada na bijeg - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

Ukazujući na ozbiljnost situacije na Bliskom istoku, šef UN-a je naglasio da vojni napad ne bi imao samo razoran uticaj na Palestince u Gazi, već i značajne reperkusije širom regiona.

Izrazio je žaljenje što njegovi pozivi na prekid vatre i dopremanje humanitarne pomoći u Gazu nisu imali odjeka.

- Zbog naroda Gaze, zbog talaca i njihovih porodica u Izraelu, te zbog regiona i šireg svijeta, snažno ohrabrujem Vladu Izraela i vodstvo Hamasa da postignu dogovor - poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN-a je izrazio zabrinutost zbog uznemirujućih izvještaja koji dolaze iz Gaze, gdje se bolnice sada porede sa grobljima u jeku otkrivanja masovnih grobnica.

- Duboko sam uznemiren izvještajima da su masovne grobnice otkrivene na nekoliko lokacija u Gazi, uključujući medicinski kompleks Al-Shifa i medicinski kompleks Nasser - rekao je Gutereš.

Naglasio je nužnost i hitnost nezavisne međunarodne istrage o tim masovnim grobnicama.

Masovne grobnice

- Imperativ je da se nezavisnim međunarodnim istražiteljima, sa forenzičkom ekspertizom, omogući neposredan pristup mjestima ovih masovnih grobnica, kako bi utvrdili precizne okolnosti pod kojima su stotine Palestinca izgubili živote i bili sahranjeni - kazao je Gutereš.

Ističući važnost primjene svih vrsta pritiska kako bi se spriječila užasna tragedija, Guterres je rekao da je najveća prepreka pomoći Gazi nedostatak sigurnosti za humanitarne radnike.

Istakao je da se konvoji humanitarne pomoći, objekti, osoblje i korisnici ne bi trebali gađati.

Zahvalnost na pomoći iz zraka

Gutereš je izrazio zahvalnost na pomoći iz zraka i mora za Gazu, ali je naglasio da te metode ne zamjenjuju pristup kopnenim putevima. Ponovio je poziv izraelskim vlastima da omoguće sigurnu, brzu i nesmetanu pomoć.

Govoreći o Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), Guterres je rekao da ta agencija radi nezamjenjiv posao kako bi podržala milione ljudi u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i širom Bliskog istoka.

- Pozivam države članice UN-a, kako tradicionalne tako i nove donatore, da velikodušno doniraju sredstva kako bi osigurali kontinuitet rada agencije - naglasio je Gutereš, dodajući da je prisustvo agencije u cijelom regionu izvor nade i stabilnosti.

Šef UN-a je također rekao da je trenutak da “ponovo potvrdimo našu nadu i doprinos rješenju o dvije države, jedinom održivom putu ka miru i sigurnosti za Izraelce, Palestince i širi region“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.