RAZMATRANJE PITANJA

Generalna skupština će ponovo raspravljati o kandidaturi Palestine za članstvo u UN-u

Novu rezoluciju, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini na glasanje, sponzoriraju Ujedinjeni Arapski Emirati

Platforma X

Anadolija

9.5.2024

 Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) sastaće se u petak kako bi raspravljala o nacrtu rezolucije o ponovnom razmatranju kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanju dodatnih prava, javlja Anadolu.

Prema informacijama do kojih je došla agencija Anadolu, novu rezoluciju, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini na glasanje, sponzoriraju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Naglašava se da Palestina ispunjava kriterije za članstvo, prema članu 4 Povelje UN-a, te da stoga treba biti primljena u članstvo.

Rezolucija savjetuje Vijeće sigurnosti da ponovo razmotri ovo pitanje na "pozitivan" način.

Rezolucija također poziva Palestinu da učestvuje na sastancima koje organiziraju tijela UN-a i konferencije UN-a, uz uslov da se to učini "izuzetno i bez postavljanja presedana".

Pozivajući se na pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i državnost, u rezoluciji se poziva šef UN-a Antonio Guterres da poduzme neophodne korake za provedbu odluke.

U aneksu se traži pravo "Palestine da bude među državama članicama po abecednom redu i "Pravo upisa na listu govornika o tačkama dnevnog reda osim palestinskih i bliskoistočnih pitanja".

Također se traži i pravo Palestine na puno i efektivno učešće na konferencijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim konferencijama i sastancima.

Palestina je 2011. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije dobila potrebnu podršku Vijeća sigurnosti. Palestina je 2012. godine dobila "status stalnog posmatrača" u UN-u.

Stalni predstavnik Palestine pri UN-u, Riyad Mansour, poslao je pismo Guterresu 2. aprila, tražeći reviziju palestinskog zahtjeva za članstvo.

Guterres je 3. aprila pisao Vijeću sigurnosti i pozvao na razmatranje zahtjeva Palestine.

Vijeće je 8. aprila uputilo zahtjev Palestine "Komitetu za prijem novih članova". Nakon dva sastanka, Komitet je saopštio da ne može postići dogovor.

Nakon toga, Alžir je 18. aprila Vijeću podnio nacrt rezolucije za članstvo Palestine, na koju je SAD stavio veto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.