NAKON ULOŽENOG VETA

Hoće li Opća skupština UN-a danas podržati kandidaturu Palestine za članstvo

Diplomati kažu da će nacrt teksta vjerojatno dobiti podršku potrebnu za usvajanje

Opća skupština Ujedinjenih naroda. UN Peacekeeping

Z. K.

10.5.2024

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi danas podržati palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN-u priznajući je kao kvalificiranu za članstvo i šaljući zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da "preispita stvar Palestincima u korist".

Dodatna prava

Palestinci oživljavaju svoju kandidaturu za punopravno članstvo UN-a, kojim bi deklarativno bila priznata palestinska država, nakon što su SAD prošlog mjeseca uložile veto u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasanje Opće skupštine od 193 člana smatra se ispitivanjem svjetskog mnijenja o palestinskom pitanju. Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a najprije treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Opća skupština.

No dok Opća skupština sama ne može dodijeliti punopravno članstvo u UN-u, nacrt rezolucije o kojem se danas glasa dat će Palestincima neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024., poput mjesta među članicama UN-a u dvorani skupštine, ali neće imati pravo glasa u tijelu.

Sedam mjeseci rata

Diplomati kažu da će nacrt teksta vjerojatno dobiti podršku potrebnu za usvajanje.

Palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u stigao je uslijed sedam mjeseci rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze, kao i nakon širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Palestinci su trenuto država promatrač nečlanica, što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Opća skupština UN-a 2012.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.