ŽENA VOLODIMIRA ZELENSKOG

Ko je Olena Zelenska: Prva dama Ukrajine koja (ni)je u sjenci i čija je posjeta Beogradu odjeknula u medijima

Njemački i austrijski mediji posjetu Zelenske i šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe vide kao "signal udaljavanja srbijanske vlade od Moskve".

Bračni par Zelenski. Platforma X

E. Ć.

14.5.2024

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, posjetila je Beograd, a vijest o njenoj posjeti glavnom gradu Srbije odjeknula je i u svjetskim medijima.

Brojni svjetski mediji su tumačili poruku njene posjete. Tako njemački i austrijski mediji posjetu Zelenske i šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe vide kao "signal udaljavanja srbijanske vlade od Moskve".

S druge strane ruska novinska agencija "Ria Novosti" piše da je "Srbija izdala Rusiju".

Inače, Volodimir Zelenski je odbio transport van Ukrajine nakon početka ruske agresije, a u svojoj domovini ostala je i Olena, zajedno sa njihovom djecom, kćerkom i sinom.

Lokacija prve dame Ukrajine je iz sigurnosnih razloga postala strogo čuvana tajna. Uprkos tome, ona svakodnevno pokušava obavijestiti svijet o patnji Ukrajinaca.

Svojim objavama i angažmanom je skrenula pažnju na sebe, pa su se mediji zanimali ko je zapravo prva dama Ukrajine.

Olena Kijaško rođena je 6. februara 1978. godine u Krivom Rogu, u gradu u centralnoj Ukrajini u kojem je odrastao i njen muž.

Ona je studirala arhitekturu i pravo na Nacionalnom univerzitetu u Krivom Rogu, ali je kasnije promijenila interesovanja i prebacila se na pisanje scenarija uz Volodimira, koji je ranije bio mlada komičarska nada i student prava.

Porodica Zelenski. Platforma X

Olena i Volodimir su se vjenčali 2003., nakon osam godina zabavljanja. Kćerka im je rođena 2004., a sin 2013. godine.

Podsjetimo, Volodimir Zelenski je 2019. neočekivano postao predsjendik Ukrajine. Glumac i komičar bez iskustva u politici odjednom se našao na čelu države.

Volodimir i Olena. Platforma X

Zajedno sa njim u žižu javnosti dospjela je i Olena iako je u jednom intervjuu rekla kako više voli da ostane "iza kamere".

Ona se kao prva dama Ukrajine sretala sa brojnim svjetskim liderima, a zagovornica je širenja ukrajinske kulture i popularisanja ukrajinskog jezika širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.