POZNAT PROTOKOL

Sve spremno za dolazak Si Đipinga u Srbiju: Čuvat će ga 3.400 policajaca, a stiže i delegacija od 400 ljudi

Na aerodromu će Si Đinpinga dočekati garda, a tokom svečanosti bit će upriličen folklor uz dekoraciju sa cvijećem

Điping dolazi sutra u Srbiju. PBS

Z. K.

6.5.2024

SI Điping (Xi Jinping) predsjednik Narodne Republike Kine sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a u toku su posljednje pripreme pred dolazak jednog od najvećih svjetskih lidera. Kako je potvrđeno "Novostima", Si Đinpinga će pratiti delegacija od 400 ljudi, a kineskog predsednika će čuvati čak 3.400 policajaca.

Ispisane poruke

Predstavljamo sve detalje organizacije boravka Si Đinpinga u Srbiji:

Predsjednika Kine dočekat će srbijanski MIG-ovi koji će dopratiti njegov avion od granice do Beograda i ispratiti, kako prenose Novosti.rs.

Na aerodromu će Si Đinpinga dočekati garda, a tokom svečanosti bit će upriličen folklor uz dekoraciju sa cvijećem i velikim zidom sa porukom kineskom predsjedniku. Duž puta u Beogradu bit će postavljene kinesko-srpske zastavice i ispisane poruke na nadvožnjacima.

Svečani doček bit će organizovan i ispred Palate Srbija. Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma.

Tokom ručka služit će se srbijanska jela i vina, a predsjednik Vučić će Đinpingu lično služiti srbijanska vina, od pjenušavca do dezertnog vina koje je najvećim dijelom autohtona srbijanska sorta.

Muzički program

Za predsjednika Kine bit će upriličen i muzički program, a pjevat će devojka iz Srbije pjesmu "Moja domovina i ja" na kineskom dok će hor "Čarolije" pjesmu "Prelepi cvet jasmina" izvesti, također, na kineskom.

Program će biti završen pjesmom "Ovo je Srbija".

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kineskim ambasadorom kako bi obavili posljednje pripreme pred dolazak Si Đinpinga u Beograd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.