KRIVAC ZA DEBLJANJE

Kako pojesti hljeb, a ne unijeti hrpu kalorija: Dovoljno je napraviti ovo

Hljeb se često proglašava glavnim krivcem za debljanje

Ako se brinete zbog viška kalorija koje unosite hljebom, stručnjaci su otkrili trik. The loopy whisk

M. Z.

9.6.2023

Ako se brinete zbog viška kalorija koje unosite hljebom, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u hljebu pretvoriti u one zdravije, ''rezistentne''. Ne morate brinuti ako pojedete krišku ili dvije hljeba dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše.

Stavite ga u zamrzivač

Kada kupite ili ispečete hljeb, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što, kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerovatno, ali to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja, piše BBC.

Ubrzava metabolizam

Najveći problem s bijelim hljebom je taj što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju porodičnu historiju dijabetesa ne trebaju izbjegavati bijeli hljeb, koji je idealno jesti za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.