PREPORUKA

Prestanite razmišljati o greškama iz prošlosti: Ovo je šest koraka do unutrašnjeg mira

Ponekad pretjerano analiziramo sasvim uobičajene susrete i situacije, čitamo između redova i uviđamo nešto što, zapravo, ne postoji

Opustite se. Društvene mreže

Z. K.

13.5.2024

Svi se trudimo da budemo optimistični, ali misli katkad skrenu u obrasce s negativnim predznakom, koji mogu stvoriti pometnju u našem životu. Možda razbijamo glavu nad greškama iz prošlosti ili nad trenutnom situacijom i mogućim negativnim posljedicama u budućnosti.

Negativne situacije

Ponekad pretjerano analiziramo sasvim uobičajene susrete i situacije, čitamo između redova i uviđamo nešto što, zapravo, ne postoji. Isto tako, čim se dogodi nešto negativno, odmah se prisjećamo svih negativnih situacija i postajemo nesretni.

Prepoznajte problem 

Ne možete prestati pretjerano analizirati sve što se događa? Prepoznavanje tog problema prvi je korak u njegovom rješavanju.

Nemojte se okrivljavati 

Mozak zapravo i jeste složen tako da razmišlja o svim mogućim ishodima u svakom trenutku. Mozak je razvijen da razmišlja o problemima. Dakle, pretjerano razmišljanje je prirodno.

Duboko dišite 

Kad se uhvatite u pretjeranom analiziranju, nekoliko puta udahnite duboko i razložite ono o čemu razmišljate. To će vam pomoći da se usredotočite. Možete i zapisati svoje misli kako biste lakše donijeli odluku.

Manje pričajte 

Kad smo zagušeni mislima, imamo potrebu pričati o njima iako to ne ispadne uvijek onako kako želimo. Neka istraživanja su pokazala da razgovor o problemima o kojima pretjerano razmišljate, podiže nivo kortizola, hormona stresa, koji će vas dodatno uznemiriti.

Meditirajte 

Meditacija je često krivo shvaćena kao stroga praksa čiji je jedini cilj očistiti um od misli. Možete i to učiniti, ali je najbolji oblik meditacije za smirivanje uma onaj koji vam dopušta da mirno kročite morem vlastitih misli.

Izađite 

Ništa ne bistri glavu kao šetnja šumom ili vožnja bicikla gradom. Izađite i ubrzajte malo otkucaje srca. To je, također, oblik meditacije. Ne pokušavajte svjesno smiriti misli nego im dopustite da kolaju vlastitim ritmom. Nemojte ništa forsirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.