ZDRAVLJE

Grah - biljni izvor proteina

Grah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina i B-vitamina

Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova. Ilustracija

Avaz.ba

22.5.2020

Mladi grah se mnogo lakše kuha, nije ga potrebno namakati i lakše se probavlja. Grah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina i B-vitamina iz skoro svih grupa, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. 

Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova, uravnotežuju nivo šećera u krvi i povoljno djeluju na mentalno zdravlje. Mahune graha ili očišćeni, neoprani grah možete čuvati u frižideru nekoliko dana u plastičnoj kesici. Suhi grah u zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu možete čuvati do 12 mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.