BEBE I MAME

Oprez sa bebom na suncu!

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.8.2017

Sunce je izvor života. Njegova svjetlost snabdijeva tijelo vitaminom D, koji je potreban za pravilan rast kostiju djeteta i suzbijanje rahitisa - bolesti kostiju u razvoju. Međutim, previše sunca štetno djeluje na sve, a posebno je opasno za dojenčad i malu djecu.


Potpuna zaštita od sunca


Bebina koža je vrlo osetljiva. Samo desetak minuta na suncu bez odgovarajuće zaštite, dovoljno je da se zagrije, pocrveni i manje ili više izgori. Zato će svaki pedijatar naglasiti da dijete mlađe od godinu dana mora da izbjegava bilo kakvo izlaganje suncu. Koža djeluje kao tjelesni štit od ultraljubičastih zraka, ali je važna i za održavanje zdravog imuniteta. Naime, UV zračenje može da oslabi tjelesni imunitet i ošteti ćelije kože, a taj proces je mnogo brži kod beba nego kod odraslih.

Mlada koža prije treće godine nema dovoljan nivo pigmenta melanina, koji štiti od uticaja sunčevih zraka. Njen spoljašnji sloj je mnogo tanji, zbog čega UV zraci lakše prodiru do ćelija melanocita, zaslužnih za proizvodnju melanina. Oštećenje tih ćelija može da prouzrokuje melanom, to jest rak kože u kasnijem životnom dobu.

Ako već morate da izvedete dijete na sunce, potrebno je preduzeti određene mjere opreza.

Obavezna zaštitna krema


Dijete obavezno namažite dječjom kremom ili mlijekom za sunčanje, čiji je zaštitni faktor najmanje 30. Bilo bi dobro i da je sredstvo antialergijsko, bez alkohola - kako ne bi izazvalo iritaciju, kao i bez mirisa - da ne privlači insekte. Većina zaštitnih krema je otporna na vodu i pijesak, za slučaj da se dijete pokvasi ili preznoji.

Dodatna oprema

Djetetovu glavicu zaštitite od neumoljivog sunca šeširićem velikog oboda, tako da u sjenci bude cijelo lice i vrat. Poželjno je da šeširić ima i zaštitu za uši. Obavezne su i sunčane naočare. One nisu samo modni dodatak - ni za odrasle, ni za najmlađe! 

Opekotine od sunca

Ako se uprkos svim merama opreza na bebinoj koži pojavi crvenilo, prekrijte zahvaćene dijelove pamučnom odjećom i smjestite bebu u hladovinu. Ukoliko kasnije utvrdite da je riječ o sunčevoj opekotini, nanesite kremu koja je namenjena za period poslije izlaganja suncu i koja djeluje umirujuće na kožu, a bebu ne izlažite suncu narednih nekoliko dana. 

Toplotni udar

Opasan po život, toplotni udar nastupa kada se tijelo previše zagrije, a sistem hlađenja prestane da funkcionira. Bebe su posebno sklone toplotnom udaru ako se ne pridržavate svih mjera opreza. Određeni znakovi vam mogu dati do znanja da sa bebom nešto nije u redu: velika fontanela se „udubila“, beba više ne mokri, ima temperaturu, znoji se, povraća, pospana je, brzo i plitko diše. U tom slučaju, odmah nazovite hitnu pomoć. Dijete treba hitno rashladiti: sklonite ga u hladnu prostoriju, skinite i rashlađujte peškirom koji je nakvašen hladnom vodom. Ne pokušavajte da dajete tablete za snižavanje temperature, jer kod toplotnog udara one neće djelovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.