BEBE I MAME

U zemljama koje ne dozvoljavaju surogat majčinstvo raste broj djece rođene tim putem

Avaz.ba

13.11.2017

Iako zakonski ne "prepoznaje" pojam surogat majčinstva, Irska, primjerice, bilježi sve veći broj djece koje su rodile upravo surogat majke.

- U posljednjih nekoliko godina u Irsku je stiglo više od 100 beba rođenih većinom u Indiji, na Tajlandu i u Ukrajini te nešto manje u SAD-u, a to je pokazatelj priličnog porasta broja djece rođenih tim putem, u odnosu na razdoblje prije 2010. godine - piše u izvješću irskog Department of Foreign Affairs, a prenosi Mummy Pages.

U posljednjih sedam godina, prema podacima o broju izdanih putovnica, u Irsku su stigle četiri bebe rođene u Tajlandu, 74 iz Indije te 48 beba rođenih u Ukrajini, a podaci ne sadrže broj djece koje su surogat majke rodile u SAD-u i Kanadi, s obzirom na to da su te bebe rođenjem već dobile putovnice svojih matičnih zemalja te nisu ubrojane u podatke o djeci za koje se tek tražila potvrda državljanstva.  

Činjenica je da se čak i u zemljama u kojima se surogat majčinstvo ne dozvoljava očito traži "zdrava maternica više", i to puno češće nego prije, zbog čega su mnoge irske obitelji odlučile pronaći najbolje rješenje za svoje dugogodišnje želje - u inozemstvu. I to tamo gdje se surogat majčinstvo dozvoljava, a cijenom je mnogo dostupnije nego u Americi.

U Americi se troškovi mogu popeti do vrtoglavih 170.000 eura, dok je maksimalna cijena po djetetu u Indiji oko 30.000 eura, a u Ukrajini oko 33.000 eura.  

Zbog svega toga u Irskoj se počelo ozbiljno razmišljati o promjeni zakona kako bi se domaćim majkama omogućilo "domaće" surogat majčinstvo, a iako se još ne nazire donošenje novog zakona, već se sada zna da će se s novim "domaćim" mogućnostima pokušati što više zabraniti mogućnost odlaska u inozemstvo zbog traženja idealne surogat majke. Čak i ako će im cijena zbog toga postati drastično veća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.