BEBE I MAME

Koliko su bebe stvarno pametne?

Avaz.ba

27.11.2017

Što se više znanstvenici fokusiraju na istraživanje ponašanja beba to se one pokazuju sve pametnije i pametnije. Ako mislite da se bebina pamet počinje razvijati s izlaskom iz maternice, to je tek djelomično točno, no tvrdnja da novorođenčad ne zna mnogo više od nekoliko instinktivnih pokreta i osjećaja, pokazuje se, prilično je daleko od istine.

Da vidimo kako su i što su sve znanstvenici otkrili o inteligenciji beba do godine dana starosti, što će vas sigurno iznenaditi, a većini vas malo i rasvijetliti način na koji se odvija i gradi rani razvoj čovjeka.

1. Bebe pamte jako rana iskustva

U svrhu istraživanja nekoliko je majki za vrijeme trudnoće, odnosno posljednjih šest tjedana trudnoće, svojim nerođenim bebama pričalo jedno te istu dječju priču. Nakon što je beba rođena majke su nastavile pričati priče, ovoga puta različite priče, pa iako se činilo da novorođenčad ne razumije ništa, onog trena kada su majke krenule čitati poznatu priču u kojoj su uživali u trbuhu bebe su odmah promijenile izraz lica, skoncentrirale su se na mamine riječi te jače počele sisati, ako su u tom trenutku bile na dojci. I što je još važnije, iste su reakcije imale i ako je knjigicu u tom trenutku čitao netko drugi. One su se doslovno skoncentrirale na priču.

2. Tačno znaju što je dobro, a što ne

Bebe stare do šest mjeseci točno znaju što je dobro, a što ne, sposobne su donijeti odluku na temelju dobrog i lošeg baš kao i veliki ljudi. I to ne samo bebe od šest mjeseci, već i znatno mlađe.

Kako bi to dokazali znanstvenici su se ispred beba igrali jedne igre s lutkama. Jedna je lutka bila zločesta i gurala je drugu, a druga je lutka bila pomagačica koja je pomagala drugim lutkama stići do cilja. Zanimljivo je da su bebe, nakon što su lutke ostavljene u njihovoj blizini, uzimale one dobre lutke pomagačice i igrale se njima, dok su one zločeste lutke doslovno gurale i ignorirale.

Isto su reagirale i bebe od 12 tjedana starosti koje su nakon igrokaza ostale fokusirane pogledom samo na dobrim lutkama.

3. Bebe žele pomagati

Unatoč tomu što ih smatramo malima, bebe su itekako voljne pomoći ako mogu. Istraživači su za ovaj dokaz namjestili scenu. Jedan od njih je s pretrpanim rukama pokušavao otvoriti vrata u blizini bebe koja još nije prohodala, a ona se brže bolje požurila otvoriti vrata i pomoći neznancu.

No nije samo to zanimljivo. Pazite sad! Istraživači su mnogo puta, s mnogo beba, ponovili ovaj igrokaz i ustanovili još nešto - bebe koje su nakon pomoći dobile neku vrstu pohvale kasnije su bile znatno manje spremne pomoći! To je iznimno važan detalj, jer pokazuje da su bebe instinktivno znale da trebaju pomoći, bez da ih se za to djelo nagrađuje, a nakon što su dobile pohvalu ili nagradicu želja za pomaganjem im je naglo počela splašnjavati.

Zato ubuduće izostavite taj veliki bravo, neka znaju da je pomaganje lijepo i bez nagrade.

4. Zamislite - bebe razumiju čak i statistiku!

Kakvo iznenađenje. Kada su istražitelji ispred beba od deset mjeseci starosti postavili dvije staklenke s kockicama te im zadali zadatak - bebe su ga vrlo uspješno riješile. U jednoj je staklenki bilo stavljeno 12 rozih i četiri crne kockice. U drugu su pak stavili 12 rozih te 36 crne kockice. Nakon toga su iz svake prozirne teglice uzeli po jednu rozu kockicu tako da bebe ne vide koja im je boja oduzeta. No kako su bebe sklonije rozoj nego crnoj boji tako su sve odreda posezale za neprozirnom čašom kako bi uzele kockice i njima popunile onu staklenku u kojoj je bilo naoko manje rozih kockica - dakle onu s više crnih kockica.

5. One uče iz iznenađenja 


Obično mislimo da će bebe učiti iz sustavnog ponavljanja, no činjenica je zapravo da više uče iz situacija koje ih iznenađuju, zapanjuju i samim time motiviraju na istraživanje.

Za taj su se dokaz istraživači poslužili lopticama i lažnim zidom. Dok su lopticu kotrljali i bacali tako da je zaustavi pravi zid, bebe od 11 mjeseci starosti samo su gledale, no kada je loptica prvi put pogodila lažan zid i prošla kroz njega bebe su odmah krenule u akciju. Istraživale su gdje je krenula i otišla loptica, zadubljeno su promatrale i samu lopticu, a sve je to samo još jedan dokaz koliko bebe razumiju da je nešto normalno, uobičajeno, a nešto što nije, traži hitnu istragu. Tako su se ponašale sve bebe iz istraživanja, a to samo znači da će sve one, baš kao i vaša beba, s veseljem dočekati svaki trik i iznenađenje, a ne samo onaj standardni peek-a-boo, ili neki rođendanski trik.  

6. Točno znaju kada niste skoncentrisani na njih

Svaka mama točno zna da tijekom brige o bebi i svakodnevnog života ponekad malo odluta u mislima, ali jeste li primijetili da vas upravo tada vaša beba pokušava odobrovoljiti, odnosno privući vašu pažnju. Za taj su se dokaz mame namjerno malo isključivale te su promatrači odmah primjećivali kako bebe kreću sa svojim umilnim osmijesima, gugutanjem, mahanjem ručicama, sve kako bi opet pridobile majke da ih gledaju. To dokazuje koliko je njihova emocionalna inteligencija na vrlo visokom nivou, bez obzira na njihovu mladost i životno neiskustvo.

7. Kakvo procjenjivanje karaktera - zaista začudno!

Sigurno ste primijetili da vaša beba ne želi ići baš svakome te da se na određene ljude čak i mršti. Pa, bebe točno znaju tko im se viđa, a tko ne. Upravo zato mnoge bebe točno znaju imitirati neke ljude i njihove grimase, ali ne sve, već samo one kojima vjeruju. I to ne mora biti samo osoba koju duže poznaju. To mogu biti i potpuni stranci koji su bebama pristupili na neki njima prihvatljiv način, uz osmijeh, s igračkom, s umilnim licem. Te će osobe bebe rado gledati, promatrati i kopirati dok će osobe koje ne obraćaju toliku pažnju ignorirati.

8. Znaju ponešto čak i o fizici

Spomenuli smo već trikove za bebe i iznenađenja iz kojih uče. U to se uklapa i malo fizike koje bebe, koje se igraju ili promatraju nekoga kako se igra s igračkama koje se umeću, ubacuju, prolaze, izlaze... čista mala nauka o kretanju predmeta, sili, pokretu i svemu ostalom što odrasli ljudi odavno shvaćaju. No nisu ni bebe neznalice jer čim vide trik igračku znaju da u njih trebaju nešto ubaciti, ugurati, progurati, iako tako nešto nisu nikada vidjeli.

Osnove fizike, odnosno vlastitog razvoja svaka beba uči prvo uz pomoć gravitacije. Što pusti to padne i od tud kreću i druge kompliciranije fizičke radnje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.