BEBE I MAME

Darivanje djeteta više nije toliko "in", sad se sve vrti oko majke

Avaz.ba

29.11.2017

Po novijim trendovima više se ne dariva dijete, već se pozornost prebacuje isključivo na majku, bez ikakvih poklona i šopinga...

Iako kod nas nije toliko uvriježeno čak ni klasično darivanje djeteta prije rođenja, mi smo tradicionalno skloniji "ostaviti nešto ispod jastuka" kad dođemo obići bebu i roditelje, ali lijepo je znati da se i po tom pitanju trendovi mijenjanju. I ne samo to - lijepo je znati da su se majke počele stavljati na prvo mjesto i da za taj običaj ne trebate potrošiti niti kune.

Pričamo o trendu koji se polako širi zapadnom hemisferom, jednostavno je nazvan majčin blagoslov ili majčina ceremonija, a stavlja fokus na majku, odnosno, žensko druženje puno potpore prema budućoj mami.

Dakle, za razliku od darivanja djeteta gdje je beba u centru pozornost, majčin je blagoslov fokusiran samo na mamu, na njenu žensku stranu, njenu ulogu i potporu drugih žena, kao što je to nekad davno bio običaj među ženama.

Kako organizirati majčin blagoslov?

Ne postoji zapravo pravilo kako ga organizirati i što bi taj događaj trebao točno sadržavati, međutim, one koje su se već priključile tom trendu rado opisuju što su sve radile.  

- To je vrijeme koje će se prijateljice posvetiti budućoj mami, na svaki joj način pokušati olakšati nadolazeći porod i uvesti je u majčinstvo svojim pričama i iskustvima. Žene tad obično znaju raditi ogrlice za porod, tako da svaka sa sobom ponese perlice i materijal od kojeg će je napraviti budućoj mami. Rade se i kratkotrajne tetovaže od kane, žene pomažu majci napraviti gipsani kalup od trbuha, pričaju se ohrabrujuće priče, prepričavaju iskustva s poroda i općenito je sve podređeno tipičnom ženskom druženju i slavljenju buduće majke. -  

Šta ponijeti na takav događaj?

Uz već spomenut materijal za izradu nakita za porod, žene sa sobom znaju ponijeti pjesme koje veličaju majčinstvo, hranu koju će međusobno podijeliti kako buduća majka ne bi trebala sve pripremati sama... Sve što donesu trebalo bi biti korišteno tokom druženja, dok su klasični pokloni, pogotovo oni namijenjeni samo bebi, na majčinom blagoslovu - zabranjeni.

Kad se obično organizira?

Između 36 i 38 tjedna kad je majka već prilično spremna za porod, a opet još uvijek daleko od termina da vas beba ne iznenadi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.