BEBE I MAME

Kada bebe počinju puzati i kako ih potaknuti ako je potrebno?

Avaz.ba

4.12.2017

Većina djece nauči puzati u dobi između 7 i 10 mjeseci. Ako vaše dijete provodi puno vremena na podu postavljena na trbuh, možda će ovu vještinu svladati i ranije. Neka djeca preskoče fazu puzanja i odmah prohodaju. Nemojte paničariti jer vaše dijete ne puzi s 10 mjeseci, najvažnije je da je ostatak njegova razvoja u skladu s dobi. Neka djeca ne puze, ali ipak nađu način kako da se kreću po podu tako što se rukama odguruju dok sjede ili klize na trbusima. Vaša beba se može u početku kretati unatrag ili u stranu dok ne shvati kako se treba kretati naprijed.

Kako bi vaše dijete počelo puzati treba prvo biti u stanju podupirati rukama gornji dio tijela i imati razvijene mišiće nogu i leđa. Vrijeme koje provodi na trbuhu pomaže vašoj bebi da ojača te mišiće. Svaki put kada drži glavu uspravno kako bi pogledalo oko sebe ili se odigne rukama, jača svoje mišiće. Djeca koja ne provode dovoljno vremena na trbuhu mogu kasniti u okretanju s trbuha na leđa, puzanju i hodanju.

Prije nego što nauče puzati, djeca se nauče ljuljati naprijed-nazad. Možete vidjeti svoje dijete kako se za vrijeme igranja na trbuhu odigne na "sve četiri" i počne se ljuljati naprijed-nazad. To je dobar znak da će dijete uskoro propuzati. S vremenom će otkriti da može koristiti impuls ljuljanja kako bi se pomaknuo prema naprijed.

Jednom kada nauči puzati, pripazite, jer će dijete htjeti istraživati po kući. Prije nego što ga pustite u avanturu, provjerite postoji li na podu opasnost da proguta neki predmet ili da se ozlijedi. Nekad opasnost ne vidite sve dok se i vi ne spustite na koljena i pogledate oko sebe.

Savjeti kako pomoći djetetu da nauči puziti

Pobrinite se da dijete provodi dovoljno vremena na podu. Vaše dijete ne može naučiti puzati ako ga cijelo vrijeme držite na rukama ili u ljuljački.

Kada je dijete na podu pomozite mu da ustane na sve četiri. Možete postaviti srolani ručnik ili dekicu ispod njegova trbuha kao potporu. Rukama podupirite dijete i pomozite mu da se ljulja naprijed-natrag. Ljuljanje će mu pomoći da nauči održati ravnotežu i prebaciti težinu s jedne ruke na drugu. Ravnoteža i snaga u gornjem dijelu tijela ključne su za puzanje.

Uzmite ručnik i postavite ga ispod djetetova trbuha. Lagano podignite krajeve ručnika prema gore. Tako ćete pomoći djetetu da se postavi na sve četiri. Pustite ga da tako ostane i vježba održavanje na rukama. Kada dovoljno ojača i stekne ravnotežu, ručnik možete koristiti kao potporu u njegovim pokušajima puzanja.

Kad je dijete usavršilo ljuljanje na sve četiri pokažite mu igračku. Neka bude zanimljiva kako bi je dijete poželjelo tako što će jednu ruku podignuti od poda i pomaknuti se prema naprijed da uhvati igračku.

Ne razviju se sva djeca u isto vrijeme. S navršenih godinu dana dijete bi već trebalo razviti neki oblik kretanja. Ako vaše dijete nije shvatilo koordinaciju pokreta ruku i nogu kako bi se kretalo po podu do dobi od godine dana, obratite se doktoru. Kontaktirajte doktora i ako primijetite da koristi samo jednu stranu tijela ili da duže vrijeme vuče jednu stranu tijela dok puzi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.