BEBE I MAME

Vježbanjem u trudnoći pomažete bržem razvoju mozga nerođene bebe

Avaz.ba

7.12.2017

Zaista ima puno prednosti od umjerenog vježbanja u trudnoći.

Da je neko prije 20 godina rekao da bi trudnice trebale vježbati, ne samo zbog zdravije trudnoće nego i bržeg razvoja mozga nerođene bebe, tome bi možda samo rijetki povjerovali.

No, vremena su se promijenila, a današnja istraživanja govore upravo u prilog tome.

Tako je jedno novije istraživanje otkrilo da redovito vježbanje tijekom trudnoće povećava stopu razvoja mozga beba. Drugim riječima, žene koje vježbaju u trudnoći svoje bebe mogu učiniti pametnijima.

Do tog su zaključka došli stručnjaci Univerziteta u Montrealu koji su proučavali mozgove novorođenčadi iz dvije skupine mladih majki, a rezultate je prenio portal Woman's Health.

Jedna je skupina vježbala na umjerenoj razini tijekom cijele trudnoće, oko 20 minuta, tri puta tjedno, dok druga skupina uopće nije vježbala.

Kad su stručnjaci testirali mozgove beba otkrili su da je kognitivna aktivnost beba čije su mame vježbale u potpunosti razvijena, međutim, iako su to utvrdili na skupini novorođenih beba (čije su mame vježbale), stručnjaci nisu sigurni koliko je ta bolja razvijenost stvarna, odnosno, ne znaju u kolikoj mjeri brži razvoj mozga ostaje aktualan u odnosu na novorođenčad čije su mame bile manje aktivne, kad bebe uđu u malo odrasliju fazu.

Zato se sada intenzivno bave sličnim istraživanjima, ali na malo starijim bebama.

No čak i ako se pokaže da bebe čije mame nisu vježbale s vremenom dosegnu puni moždani potencijal, svejedno na snazi ostaje savjet da bi mame tijekom trudnoće trebale barem povremeno vježbati.

Naravno, umjereno, s vježbama prilagođenima trudnicama, jer danas znamo da vježbanje u trudnoći ima niz pozitivnih učinaka.

Na primjer - umjerena tjelovježba ublažava bolove u leđima, smanjuje rizik od dijabetesa povezanog s trudnoćom i može vam pomoći da bolje spavate.

A bebama/djeci će, osim spomenutog razloga, koji doduše još nije do kraja istražen, majčino vježbanje pomoći za smanjenje rizika od pretilosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.