BEBE I MAME

Hiperaktivnost, dijabetes i nemiran san: Mitovi i istine o slatkišima prije spavanja

( Ilustracija)

Avaz.ba

18.12.2017

Većina roditelja smatra da konzumiranje šećera u večernjim satima čini da djeca postanu energičnija što negativno utiče na miran san djeteta. 

Međutim, nauka kaže da je to samo mit.

Ostaje činjenica da su šećeri i ugljenihidrati (u kolačima) kratkoročan izvor energije, ali je dokazano da ta energija ne utiče na hiperaktivnost djece.

Isto tako ostaje činjenica da slatkiši prije spavanja nisu dobri, ali iz drugih razloga, na primjer zbog rizika od gojaznosti, dijabetesa i zdravlja zuba ali to će se sve dogoditi samo zato što organizam, dok su djeca još bila aktivna, nije uspio da preradi unesene kalorije. Pa se onda tokom noći talože u organizmu i štete mu.

Ali slatkiši neće uticati na pojačanu hiperaktivnost. Čak iako vam se čini da je vaše dijete uvijek hiperaktivnije poslije slatkiša to je vjerovatno posljedica kratkotrajne ''injekcije'' sreće koju su dobili iz njih.

Na isti način organizam djeluje i nakon čaše gaziranog pića, koja obiluje šećerima te nakon kratkotrajnog ''ludila'' dokazano sledi osjećaj umora.

Dakle, vaše dijete od slatkiša prije spavanja neće biti hiperaktivna, već bi čak moglo, nakon otprilike pola sata, pokazati jače znakove umora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.