BEBE I MAME

Zašto nije dobro da beba spava cijelu noć

Avaz.ba

19.12.2017

Jedno od najčešćih pitanja upućenih novopečenim mamama je svakako: Spava li beba cijelu noć?

Sve mame žude za tom noći da se i same konačno naspavaju. Iako bebe počinju uspostavljati raspored spavanje već od samog rođenja, nakon osmog tjedna moguće je da dijete prorijedi noćna buđenja i priušti pravi odmor svojim roditeljima.

Treba imati na umu da je bebin probavni sustav još uvijek u razvoju i sa svakim hranjenjem dijete uzima onoliko mlijeka koliko može probaviti. No nakon par sati dijete je ponovno gladno i nije realno očekivati da će beba spavati cijelu noć sve dok neće biti u stanju pojesti dovoljno da bude sito tokom cijele noći.

Svako dijete je drugačije i ne razvija se istom brzinom. Očekivati da dijete spava cijelu noć u komadu možete očekivati tek između trećeg i šestog mjeseca starosti bebe. Dok vas drugi žale jer ste neispavani, a vi želite da period pravilnog noćnog spavanja dođe što ranije, imajte na umu sljedeće činjenice zbog kojih nije dobro da bebe spavaju previše vremena bez buđenja.

Novorođenčad nema uspostavljen pojam o vremenu, odnosno još uvijek ne razlikuje noć i dan. Bebe spavaju po prirodnom ritmu kako su spavale još u trbuhu. Njihov san ne može slijediti vaš raspored jer neurološki sustav još uvijek nije dovoljno sazrio i zbog toga ne spavaju dubokim snom kao što je to slučaj kod odraslih.

Lakši san je sigurniji za bebe. Opasnosti od SIDS, sindroma iznenadne dojenačke smrti, povećava se kada dijete spava duže i dubokim snom. Lakši san bebe imaju kada spavaju na leđima, što je ujedno najsigurnije za dojenčad.

Bebe zbog nerazvijenog probavnog sustava ne mogu pojesti puno, a važnost sna im je katkad veći prioritet od hranjenja. Ako beba zaspi tokom hranjenja pokušajte ju probuditi jednom, ako opet zaspi preselite ju u krevetić. Bebe koje su rođene s niskom porođajnom težinom trebalo bi češće buditi za hranjenje kako bi ojačale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.