BEBE I MAME

Mamini trikovi za rješavanje najčešćih dječijih boljki

Avaz.ba

20.12.2017

Ako ste jedna od onih mama čije dijete odbija popiti lijek za bolest koja ga je snašla, onda znate kolika je muka gledati dijete koje se pati, ne moći mu pomoći i još mu na kraju morate doslovno ugurati lijek duboko u grlo kako ga ne bi ispljunulo.

Doista, ima li goreg od toga kada su djeca bolesna?

Kako im pomoći kada ne vole čak ni prirodne pripravke jer, budimo realni, ni oni baš nemaju fin okus. Iako, rekli bismo, dječiji su sirupi baš fini, no kad su bolesna, djeca su često drugačija - kenjkavija, zabrinutija i neobično, ponekad pružaju otpor onda kada im toliko želimo pomoći.

Počnimo od bebinih boljki poput nicanja zubića do otečenih grla, dosadne prehlade i kašlja, upale uha - za svaku od tih klasičnih bolesti ima pokoji provjereni trik kako pomoći djeci na lagan, zabavan i fin način.

1. Zaboravite na nicanje zubića

Nicanje zubića jedna je od prvih boljki koju djeca dožive i iako taj osjećaj vjerovatno nije silno bolan, on smeta jer traje i traje i dok god zubić ne iziđe, bebe su nervozne, ponekada imaju i povišenu temperaturu, a razne masti koje postoje na tržištu traju tek onoliko koliko im treba da je progutaju. Postoje i gumene igračke za griženje, ali one se brzo zgriju pa nemaju dugotrajan učinak.

Zato su tu - kašike! Stavite u frizer nekoliko kašičica da se dobro ohlade pa jednu po jednu dajte djetetu da ih grize, siše, trlja po desnima. Kombinacija hladnog i stiska na tu stranu desni ublažit će bol i osjećaj nelagode, što će svako dijete prepoznati kao dobrodošlu zabavu.

2. Ublažite bol u uhu

Upala uha jedna je gorih boli koje može snaći dijete i ono i uprkos antibiotiku često pati.

No, bol u uhu možete ublažiti šarenom čarapom punom kamene soli s dodatkom nekoliko kapi ulja. Čarapu dobro zamotajte i ugrijte (na radijatoru), ili na tavi dobro ugrijte sol te je brzo presipajte u čarapu i taj šareni zamotuljak dajte djetetu da ga drži uz uho. Toplina i minerali iz soli provjereno će ublažiti djetetovu bol. 

3. Najslađi lijek za grlobolju

Mnoge se mame kunu u ovaj trik - grlobolju će izliječiti slatkiši od bijelog sljeza. U konačnici, kada ih boli grlo, dajemo im sirup od sljeza pa zašto im onda ne bismo zasladili život i naredili im da danas baš moraju pojesti dosta marshmallowsa.

4. Zalijte afte mlijekom

Afte su grozne, a još je groznije kada dijete mora biti mirno i poslušno dok im mažete mast. Zato i za ovu boljku postoji finiji trik - zalijte afte mlijekom, dajte im da grgljaju i ubacite što više mlijeka u njihovu prehranu.

5. Sladoled kao lijek - može!

S obzirom na to da zubići niču i bole i nakon što je dijete već odavno prešlo na krutu prehranu, a zbog bolova u desnima nemaju apetita, nema problema, dajte im nešto čemu neće moći odoljeti. Dajte im sladoled na štapiću, smrznuti jogurt ili jednostavno napravite domaće smrznute sladolede od voća. To naravno neće biti pravi obrok, ali tih groznih dana dijete je zaslužilo malo finog, slatkog i hladnog lijeka. 

6. Dijete se opeklo - to jako boli

Nećemo sada o razlozima zašto se i gdje se dijete uopće može opeći, ako ste na njega pazili, no dječije su ručice hitre i znatiželjne, a dom pun potencijalnih opasnosti. Stoga, ako se dijete slučajno opeče, ne brinite, i za to postoji dobar trik!

Svakako će pomoći ako opečeni dio stavite na duže vrijeme pod tekuću hladnu vodu, no dijete će onda samo nastaviti vrištati. Zato radije, u jednakom omjeru pomiješajte sodu bikarbonu i ocat, nanesite smjesu na opeklinu i lagano trljajte. Tako ćete provjereno spriječiti pojavu plika te umiriti opečenu kožu, a vaša će blizina, dok nježno trljate bolni dio, biti itekako važna utjeha.

7. Bezbolno uklonite trn

Ma kakve pincete, stiskanje područja oko tog malog, zločastog trna i naredbe budi mirna dok ne izvadim. Zbogom sve to jer postoji bolje i bezbolnije rješenje - malo praška za pecivo i tek kap vode koje ćete pomiješati, staviti na trn, zamotati područje flasterom ili zavojem. Za sat vremena trn će već gotovo sam skočiti, a dijete će barem nakratko, sa zavojem na mjestu koje ne boli, biti heroj u društvu.

8. Kašalj nestaje čarolijom!

Znate za one masti koje se mažu po prsima radi lakšeg disanja, pročišćavanja nosa i pluća koje "zamirišu" cijelu sobu i pomažu djetetu ublažiti dosadni noćni kašalj, ali što ako dijete to baš neće i neće. Nema problema, namažite im tabane i odmah navucite čarape. Ne znamo zašto ovo djeluje tako kako djeluje, ali glavno je da djeluje! 

9. Otjerajte glavobolju

Umjesto zapadnjačke, primijenite istočnjačku medicinu ako vaše dijete ima glavobolju. Znate onu točku na dlanu između palca i kažiprsta, onaj živac gdje se sastaju kosti ta dva prsta? Jednostavno je masirajte dok glavobolja ne prođe.

10. Privolite ih na lijek

Ako baš neće i neće popiti sirup ma nema uopće problema! Odvadite u malu čašicu potrebnu dozu i dajte mi lizalicu umočenu u lijek. Ako ni tako neće popiti svoj lijek, onda vaše dijete zasigurno ne voli lizalice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.