Stvari koje možda niste očekivali kad ste dobili bebu

Avaz.ba
05.01.2018 16:01

Život sa novorođenčadi je pun iznenađenja, posebno roditeljima kojima je to prvo dijete. Većina njih je prekrasna, ali neka su zaista neobična.

1. Mišići očiju su im toliko labavi da u prvih nekoliko sedmica mogu pomicati oči u različitim smjerovima istovremeno. Nemojte se uplašiti, to je normalno, osobito ako je beba umorna. Ako se to nastavi događati i kasnije, upozorite na to liječnika na redovnom pregledu. 

2. Bebe jedu vrlo često. To i nije neočekivano ako imate na umu da im je pri rođenju želudac veličine trešnje, a u dobi od dva tjedna veličine jajeta. Veće količine mlijeka jednostavno ne stanu pa se beba treba često hraniti. Adaptirano mlijeko probavlja se duže od majčinog pa su takvi obroci nešto rjeđi.

3. Imaju vjetrove kao da su veliki. Bebe tokom hranjenja progutaju i mnogo zraka. Dio izbace podrigivanjem, ali dio prođe kroz cijeli probavni sistem. Vjetrovi mogu biti učestaliji ako je mama jela hranu koja napuhuje. Uglavnom, bebe imaju vjetrove kao i odrasli, po glasnoći, mirisu i intenzitetu. 

4. Živahno spavaju. Bebe nerijetko tokom sna proizvode brojne zvukove, miču rukama, nogama i očima. To je posve normalno. S druge strane, hrkanje nije normalno i ukazuje na određene prepreke u dišnim putovima, možda zbog prehlade ili iz nekih drugih razloga. Ako dijete hrče, pojačano na njega pazite.

5. Neobično izgledaju. Novorođene su bebe često naborane i pomalo zgužvane nakon poroda, ipak su bile dugo skvrčene u malom prostoru. Već za nekoliko sedmica će se izdefinirati te izgledati mnogo bolje. 

6. Novorođeni dječaci mogu imati erekciju. Ona, naravno, nije potaknuta seksualnim nagonom i može se dogoditi već u maternici, a uzroci mogu biti brojni, od kupanja do punog mjehura.

7. Vrh glave im je mekan i spužvast. Bebina lubanja pri rođenju ima rupu na glavi jer joj se kosti još nisu spojile kako bi lakše mogla proći kroz porođajni kanal te kako bi joj omogućila nesmetani razvoj mozga. Zatvaranje fontanele počet će s oko šest mjeseci i vjerovatno završiti do godine dana.

8. Bebe se mogu roditi vrlo dlakave. One su u maternici prekrivene lanugo dlačicama. Većini će ih do poroda otpasti, ali neke će se bebe roditi s mnogo dlačica. Bez brige, sve će ubrzo otpasti, a najčešće je isto i s gustom kosom s kojom se bebe rode.

9. Prekrasno mirišu. Dokazano je da bebin miris pozitivno utječe na majke. Bebe se u početku ne mogu znojiti te se hrane samo mlijekom, od čega dolazi tako fini miris. 

NA VRH