BEBE I MAME

Djeca trebaju piti dvije čaše mlijeka dnevno

( Ilustracija)

Avaz.ba

16.1.2018

Posljedice užurbanog načina života koji vodimo, uveliko osjećaju i naša djeca. Prerađena i brza hrana i njihova su svakodnevica, a posljednja istraživanja pokazala su kako većini djeci nedostaje pet glavnih nutrijenata za normalan rast i razvoj. 

Čvršće kosti

Kalcij - Potreban je za normalan rast i razvoj djece kako bi im kosti bile što čvršće. Njegov nedostatak, kao i nedostatak vitamina D, može dovesti do čestih lomova, sporijeg rasta, ali i do ozbiljnijih stanja, poput rahitisa, a u starijoj dobi do osteoporoze. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz mlijeka, a optimalna količina mlijeka za djecu je dvije čaše dnevno.

Vitamin E - Čuvar je cijelog imunološkog sistema i pravi borac protiv klica koje, posebno u ovo doba godine, kolaju u prostorima u kojima veći broj djece provodi mnogo zajedničkog vremena. Vitamin E pronalazimo u namirnicama poput voća, povrća, sjemenki i orašastom voću.

Kalij - Pomaže održavanju uravnoteženog krvnog pritiska, a utječe i na smanjivanje rizika od stvaranja bubrežnog kamenca i pojave osteoporoze. Kalij je ključan za pravilno funkcioniranje mišića i održavnje pravilnog ritma otkucaja srca. Dobri izvori kalija su voće i povrće, a ovisno o dobi djeteta, kalij se u organizam može unijeti i putem mlijeka, mesa i žitnih pahuljica.

Jači imunitet

Željezo - Većina iz djetinjstva pamti učestalo spominjanje željeza koje će otjerati sve bolesti, a u lice vratiti divnu rumenu boju. Sada imate priliku primijeniti isto pravilo i na svoju djecu, ali u možda nešto zanimljivijoj opciji. Umjesto cvekle poslužene kao salata, djeca će vam biti zahvalna ako napravite smuti od cvekle i narandže.

Vlakna - Banane, kruške, jabuke, grašak, brokula i špinat najčešće su namirnice kojima unosimo vlakna u organizam pa ne bi bilo loše barem jednu od navedenih namirnica unijeti svakog dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.