BEBE I MAME

Olakšajte djetetu učenje na zabavan način

Avaz.ba

25.1.2018

Prirodan rad mozga je asocijativan. Korištenje asocijacija pri učenju olakšat će učenje i pamćenje, a ujedno je i vježba za mozak. Djeca koja uče temeljem asocijacija postižu bolje rezultate. To je jedan od argumenata uspješnosti djece koja pišu sistemom znakova u odnosu na djecu zapadne kulture.

1. korak

Zamislite i vizualizirajte dolazak u školu. Prvo vizualizirajte parkiralište ispred škole i to je prva pozicija. Vizualizirajte zatim natkrivene stepenice ispred ulaza u školu i to je druga pozicija. Vizualizirajte portu u staklu i to je treća pozicija. Prođite hodnikom i vizualizirajte prostor dnevnog boravka. To je četvrta pozicija. Školska dvorana je peta pozicija. Vrata učionice su šesta pozicija. Ormar iza vrata je sedma pozicija. Školska ploča je osma pozicija...

2. korak

Kada pamtite pjesmu, govor ili listu namirnica na svakoj poziciji redoslijedom pozicija vizualizirajte asocijacije. Naravno, za potrebe učenja prostornu vizualizaciju prilagodite djetetu. To može biti i prostor iz mašte, npr. prilaz dvorcu snježne kraljice ili prilaz nogometnom stadionu. Što je asocijacija u mislima zanimljivija, lakše je pamtljiva.

Evo primjera na pjesmi Ratka Zvrka, Gnijezdo na Griču, za stvaranje asocijacija prema navedenim pozicijama.

Vrapcu, vrani, čavki,

Il´ kom drugom ptiću,

iznajmljujem gnijezdo

u tornju na Griču.

Gnijezdo s vidikom,

udobno k´o vila,

slobodno će biti,

do kraja aprila...

Na parkiralištu ispred škole, tri parking mjesta jedno do drugog zauzele su tri divovske ptice, sve iste veličine, redom vrabac, vrana i čavka. Svaka nosi ogrlicu. Vrabac nosi zlatnu ogrlicu sa slovima V. B., vrana nosi srebrnu ogrlicu sa slovima V. N., a čavka brončanu sa slovima Č. K. Sve se istovremeno glasaju i stvaraju veliku buku. Ispred njih stoji jako jako mala ptičica, njihova učiteljica. Ona nosi platinastu ogrlicu s brojem 2.

Na stepenicama ispred škole nailazite na divovsko gnijezdo. Na nadstrešnici, iznad gnijezda nakrivljeno visi drvena oglasna ploča s crvenim natpisom: „IZNAJMLJUJEM“. Na ploči je nacrtan toranj, vrh mu viri iznad ploče. Na vrhu, u tornju jasno se vidi zvono koje zvoni proizvodeći zvuk: „Grič... Grič...Grič...“

U prostoriji porte još je jedno gnijezdo. Gospođe sjede stisnute iza stakla, a u njihovoj pozadini na velikom ekranu, kao s vidikovca, vidite očaravajući pogled na jezero i zalazak sunca.

Cijelu dužinu dnevne sobe zauzeo je dugi ljubičasti naslonjač. Sasvim na kraju sjedi mala svjetlucava djevojčica s krilima, vila. Dubokim snažnim glasom stalno ponavlja: „Udobno se smjestite“.

U hodniku pred dvoranom stoji spuštena staklena rampa. Učiteljica u crnom, s irokezom, stoji ispred, smješka se, pokazuje prema učionicama i pjeva: „Slooooboodnooooooo, do krajaaaaaa“.

Preko cijelih vrata učionice šarenim žvakama ispisano je veliko Marko + April...

Vizualizaciju povežite s pjesmom te je pokušajte ponoviti koristeći pritom asocijacije.

Kreirajte nove pozicije te sami pokušajte stvoriti djetetu zanimljive asocijacije na drugi dio pjesme, prenosi Index.

Vrabac, vrana, čavka,

Ili ptica druga,

Nek´ mi stan pričuva

Dok se vratim s juga.

Putnica lasta,

Niskoga rasta

Što zimsku vilu

Ima na Nilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.