BEBE I MAME

Kada povraća, djetetu dajte nemasne supice, rižu, krompir, jabuke...

Z. Karić

13.5.2018

Prehrana djece oboljele od rotavirusa zavisi od uzrasta. Uglavnom se uključuje dijetalna hrana, a postoji i program prehrane koji se savjetuje roditeljima kako bi se lakše savladala bolest, istaknula je dr. Senada Smailbegović, pedijatrica u Domu zdravlja Hadžići.

- Ako dijete doji, dojenje se ne prekida, a ako je na mliječnoj formuli, onda se daje ona bez laktoze ili s laktozom koja je prilagođena proljevu. Kada su u pitanju starija djeca, koja su već prešla na kašastu hranu, onda se uvodi lagana prehrana – kaže dr. Smailbegović te dodaje ako je gubitak tečnosti do sedam posto, tada je već potrebno uključiti infuziju.

Djetetu koje više nije na mlijeku ili mliječnoj formuli preporučuje se, naročito prvih dan-dva nakon otkrivanja rotavirusa, malo strožija dijeta pod kojom se podrazumijevaju nemasne supice, kuhana riža, rižina sluz, kuhani krompir, banane, jabuke, mrkva, šipkov čaj te otopina za dehidraciju. Dr. Smailbegović savjetuje da se izbjegava davanje soka.

- Kako se djetetu stanje popravlja, tako se polako počinje uključivati druga hrana, kao što su nemasni mladi sir i nemasno bijelo meso, i to kuhano. Ništa od hrane ne smije biti prženo, pečeno, dinstano ili pohovano. Sva hrana mora biti kuhana, a soli se normalno. Uz sve ove mjere, dajemo i probiotik, jer se njime unose žive bakterije koje potpomažu izlječenju djeteta – navela je dr. Smailbegović.


Postepenim smirivanjem počinje se dodavati ostala hrana.

Put od prljavih ruku do crijeva

araza se lako proširi i nije čudno da je u 30 posto crijevnih infekcija kod djece uzročnik upravo rotavirus, jer se radi o vrlo zaraznom mikroorganizmu. Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sistem je u načinu širenja.

- Rotavirus ulazi u organizam na dva načina, i to oralno i fekalnim putem. Dijete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom, koje su kontaminirane stolicom ili kapljičnim putem – kazala je dr. Smailbegović.

Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crijevu, gdje počinje njegov rast i vrlo brzo se primjećuje njegov učinak, jer virus, da bi se mogao umnožavati, mora biti u ćeliji. Kao i kod svake druge infekcije, organizam stupa u akciju odbrane od napadača i šalje u napad svoje mehanizme odbrane, kao što su limfociti, T-ćelije, bijele krvne ćelije, koje imaju zadaću da odstrane i onemoguće patogene mikroorganizme.

- Organizam se oslobađa rotavirusa na relativno jednostavan način. Ćelije crijeva koje su napadnute, već su, uglavnom, pri kraju svog životnog ciklusa i predodređene su da se zamijene. Tokom tri dana zaražene ćelije se odstrane stolicom iz organizma. Zaustavljanje proljeva ne bi išlo naruku procesu ozdravljenja jer bi blokiralo prirodni mehanizam odbrane u izbacivanju zaraženih ćelija - istaknula je dr. Smailbegović.

Ona je dodala da se ne daju antibiotici jer oni uništavaju korisne crijevne bakterije koje, također, imaju koristan učinak na odbranu organizma.

Kada se javiti ljekaru

Dr. Smailbegović preporučuje javljanje ljekaru u sljedećim situacijama:

1. Ako je riječ o djetetu mlađem od tri mjeseca

2. Ako dijete uporno povraća te se tekućina ne može nadoknađivati na usta

3. Ako ima veliki broj obilnih stolica (više od osam dnevno)

4. Ako pokazuje znakove dehidracije (klonulo je i adinamično, oskudno mokri, izgubilo je više od pet posto tjelesne mase)

5. Ako ima neku hroničnu bolest koja ga čini rizičnijim (bubrežnu bolest, šećernu bolest i sl.)

Simptomi kod odraslih

Ako ste odrasla osoba, posjetite ljekara u slučaju da:

* Imate česte epizode povraćanja

* Povraćate krv

* Krv se pojavljuje u stolici

* Imate povišenu temperaturu

* Imate simptome dehidracije

* Osjetite tešku slabost ili vrtoglavicu prilikom stajanja

Sprečavanje širenja infekcije

Prema riječima dr. Smailbegović, vrlo je važna prevencija, a to je:

1. Redovno i temeljito pranje ruku

2. Ruke dezinficirajte nekoliko puta na dan

3. Ako dijete povraća, sve predmete po kojima je povratilo treba temeljito očistiti, prokuhati ili baciti u smeće

4. Korištene pelene treba što prije ukloniti iz stana, a prljavo rublje i posteljinu treba što prije oprati na visokoj temperaturi

5. Preporučuje se čišćenje površina u prostorijama, igračaka i predmeta koje dijete dira

6. Djeca s probavnim tegobama moraju ostati kod kuće još barem dan ili dva nakon prekida tegoba


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.