ZANIMLJIVO

Teška borba roditelja nakon što su na licu svoje bebe primijetili promjenu

Blic.rs

22.5.2018

Kako se sada prisjećaju, oboje su imali neki osjećaj da nešto nije uredu s njihovim sinom. Pokušavali su otjerati taj predosećaj svako za sebe, ne govoreći ništa onom drugom, ali onda su morali priznati sebi da nešto definitivno nije kako treba.

Prije svega, kaže ovaj bračni par, Logan se od starta izgledom razlikovao od svih beba. Njegovo izduženo lice, široko postavljene oči i čudne ušne školjke doprinosile su njegovom izgledu starca, kažu roditelji. Na sve to, kažu, bio je stalno sretan i veseo, ali baš stalno – u tolikoj mjeri da im je to bilo jezivo.

Onda, kada je bio star svega deset dana, Logan je prestao da jede. Rapidno je gubio na težini i roditelji su u panici potražili pomoć ljekara. Međutim, ljekari nikako nisu mogli dokučiti šta se to dešava s djetetom.

Tada je tata Olin krenuo da traži odgovore na Googleu. Kratka potraga dovela ga je do otkrića da mu sin ima simptome tri genetska poremećaja.

Olin je dalje pretraživao slike djece širom svijeta s tim poremećajima, a onda se sledio kada je vidio sliku jedne devojčice iz Irske. Izgledala je kao Loganova bliznakinja.

Olin je odmah pozvao Džeki i pokazao joj sliku. Oboje su shvatili da je sličnost u izgledu neopisiva, a onda su počeli da pretražuju bolest od koje je bolovala djevojčica. Poslije malo istraživanja, shvatili su da, ukoliko Logan zaista boluje od iste bolesti, to znači da je u pitanju tako rijedak sindrom da većina ljekara na svijetu za njega nije ni čula.

U pitanju je bio Movat-Vilson sindrom. Odmah su potražili mišljenje stručnjaka u genetskom laboratoriju i testovi krvi pokazali su da je zaista u pitanju ovaj rijedak simptom, koji izaziva teške smetnje u razvoju.

Logan danas ima sedam godina, a roditelji kažu da su im od velike pomoći bili udruženja i Facebook grupe roditelja djece s istim sindromom, jer se uglavnom dešava da kod ljekara oni moraju objašnjavati od čega im tačno dijete pati.

A to nije jedini problem – polovina dece koja se rodi s ovim sindromom također pati i od kongenitalnog megakolona, bolesti teške opstrukcije debelog crijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.