DILEME

Mogu li bebe patiti od nesanice

Nije svim bebama potrebna ista količina sna. Novorođenčad spavaju danju i noću gotovo podjednako dugo. Nekima je potrebno 12 sati, a nekima i do 20 sati sna

Ilustracija

"Bebe i mame"

11.11.2018

Dojenče nikada ne prespava čitavu noć, obično već nakon jednog sata ponovo otvori oči: upravo toliko kod novorođenih beba traje ciklus spavanja koji se najvećim dijelom sastoji od lakog sna, tokom kojeg sanjaju, i samo kratkog perioda dubokog sna.

Zašto se smješka

I dojenčad prolazi kroz dvije faze sna. Tokom REM faze dijete diše neravnomjerno, povremeno se smješka i pravi grimase, a ruke i noge mu se trzaju. To je period kad beba sanja. U periodu dubokog sna i bebe su veoma mirne.

Za razliku od starije djece i odraslih, one prolaze kroz jednu dužu REM fazu i kraće periode dubokog sna. Jedan ciklus spavanja kod dojenčadi traje svega oko 50 minuta. Zbog toga se bebe u prvih nekoliko nedjelja bude svaki sat - one još nisu naučile da između pojedinih ciklusa ponovo zaspu, kao što to čine odrasli.

Ritam budnosti i spavanja

Međutim, sa svakom novom nedjeljom života dijete uči sve više. Ono počinje opažati smjenjivanje dnevne svjetlosti i noćne tame i primjećuje da se tokom dana u kući odvija život, dok noću vlada mir.

Kada napune 15 mjeseci, većina beba je već razvila ritam budnosti i spavanja, tako da noću neprekidno spavaju između šest i osam sati. To je zato što se mozak, koji kontrolira san, kod dojenčadi brzo razvija, ali različitim tempom. Sa šest mjeseci, većina njih preko dana "odrijema" dva puta i najveći dio sna nadoknadi tokom noći.

Šta ne treba da vas brine

Djeca se često bude zato što im naprosto više ne treba onoliko sna koliko njihovi roditelji smatraju da im je potrebno. Obično je riječ o dječacima i djevojčicama koji preko dana suviše dugo spavaju i zato noću ne mogu zaspati. Vodite evidenciju bebinog spavanja kako biste utvrdili koliko joj je sna zaista potrebno.

Bebe se često bude i između dva ciklusa spavanja. Na kraju jednog ciklusa dijete pada u lagani san sa snovima iz koga se lako budi da bi se uvjerilo da je sve u redu. Ovo ne rade samo bebe već i malo starija dejca. Čak se i petogodišnjaci ponekad redovno bude tokom noći.

Razlozi za nesanicu

Nekoj djeci nedostaje utvrđen dnevni raspored. Mališanima su potrebna pravila i navike, a to se odnosi i na spavanje. Ako svakog dana ide u drugo vrijeme na spavanje, teško će razviti ritam budnosti i spavanja.

Rituali pred spavanje, na primjer, čitanje ili pjevanje uspavanki, pomoći će bebi da lakše zaspi.

Ako bebu dojite kad god ogladni, dakle, i tokom noći, ona nema razloga da danju sisa više, pa samim tim noću se može probuditi od gladi. Kada napuni šest mjeseci dojenče po pravilu više ne mora jesti noću. Probajte ga naviknuti da sisa samo danju.

Moguće je i da vašoj bebi izbijaju zubići, pa zato ima bolove i lak san. Možda joj je hladno ili pretoplo. Temperaturu tijela ćete najlakše osjetiti ako pipnete njen potiljak. Vodite računa o tome da je previše ne razgolitite, ali i da ne pretjerate s utopljavanjem.

Potraga za blizinom

Ponekad, kada se probude noću, djeci nedostaje majčina ili očeva blizina. Osjećaju se usamljeno i zato ne mogu zaspati. Bebama koje roditelji tokom dana često maze i nose, obično je tokom noći potrebno manje bliskosti. Možda je razlog što ne može zaspati i taj što ste bebu navikli da zaspi na vašim grudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.