ZDRAVLJE

Sedam namirnica koje svakodnevno dajete vašoj djeci, a koje im mogu ugroziti zdravlje i život

Za zabunu u koju često padate krive su i reklame

Čak i med može biti opasan za djecu. Agencije

Avaz.ba

4.1.2019

Neke od namirnica koje se preporučuju kao zdrave i hranjive mogu biti veoma opasne po zdravlje vašeg djeteta, ali nemojte misliti da ste loš roditelj ako ste vašem djetetu do sada dozvoljavali da ih konzumira.

Za zabunu u koju roditelji često padaju, krive su i reklame, ali i neki ljekari koji isto tako nenamjerno daju neki loš savjet. Ovo su samo neke od namirnica koje mogu biti veoma opasne, a koje svakodnevno dajete vašoj djeci.


Milkšejk

Ne samo da su sastojci puni masti i šećera koji nikako ne smiju da se daju djeci, već mogu dovesti do razvoja srčanih oboljenja kod mališana. Mnogi roditelji vide milkšejk kao idealan način da dijete privole da pije mlijeko i tako prave veliku grešku.


Dječiji multivitamini

Mnogi roditelji djeci daju multivitamine kako bi im ojačali organizam ili ako je dijete izbirljivo kada je hrana u pitanju. Mnogo željeza koje dijete može tako unijeti dovodi do zatvora ili nekih drugih problema sa varenjem.


Grožđe i višnje

Iako su bogati vitaminima i mineralima koji su potrebni djeci, oni su velika opasnost jer mogu dovesti do gušenja. Ne samo da imaju sklisku opnu već imaju i koštice.


Žitarice

Kao i kod milkšejka, žitarice su pune dodatih šećera i ne sadrže toliko vitamina i minerala koliko smo mislili.


Jogurt

Zbog toga što sadrže fermentirane bakterijske kulture veoma je važno da birate jogurt za dijete koji je pohranjen u frižider, a ne na policu u radnji. Kod voćnih jogurta vodite računa o količini šećera koju sadrže.  


Med  

Med se ne smije davati djeci mlađoj od dvije godine. Djeca tog uzrasta još razvijaju nešto što se zove korisne bakterije u svojim crijevima, a bakterije koje med može sadržavati mogu poremetiti čitav proces.


Sokovi u tetrapaku  

Mnogi roditelji djeci daju sokove iz tetrapaka ili plastičnih flašica kako bi izbjegli konzumiranje gaziranih napitaka. Mnogi od ovih sokova sadrže velike količine šećera i to minimum pet kašika u 250 mililitara soka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.