PRAVILA Razvoj od prve do treće godine

Ne radite ništa što dijete može uraditi samo

Stvari kao što je oblačenje i svlačenje mogu se naučiti samo stalnim ponavljanjem pokušaja

"Bebe i mame"
21.01.2019 16:54

Pustite dijete da se samo oblači

Foto: Ilustarcija

"Daj, ja ću" ili "i ja ću" - rečenice su koje će majka često čuti od svog dvogodišnjeg ili trogodišnjeg djeteta. Sam obući čarapice, suknju ili hlače, bez ičije pomoći, penjati se uz stepenice - često je vrlo naporno, ali je vrlo važno. 

- Samostalnost

Stvari kao što je oblačenje i svlačenje mogu se naučiti samo stalnim ponavljanjem pokušaja. Pokušajte svoje dijete podržati tako što ćete biti strpljivi i unaprijed planirati dovoljno vremena za tu aktivnost. Nemojte dozvoliti da u žurbi vi oblačite dijete. A vrlo je važno da ga pohvalite kad mu nešto uspije.

- Urednost

Spremanjem stvari i vraćanjem na za njih utvrđeno mjesto vježba se pamćenje i moć orijentacije u prostoru. No, sve zavisi od vas samih - svaka stvar u kući treba imati svoje određeno mjesto, inače vaše dijete neće nikad naučiti da bude uredno. Dvogodišnjoj djeci treba omogućiti igru u kjoj će se takmičiti u postavljanju stvari na svoje mjesto. Ili, da slože igračke - po veličini ili po materijalu od kojega su napravljene. Pitajte ih kojih je igračaka više - velikih ili malih, drvenih ili plastičnih? Trogodišnje dijete će sigurno razlikovati materijale od kojih su igračke napravljene i moći će ih smjestiti u odgovarajuće kutije.

- Učenje iz vlastitog iskustva

Možemo mi mališanima bezbroj puta objašnjavati šta nešto znači ("ovo je vruće, a ovo je ljuto..."), ali oni će to najčešće shvatiti tek kad sami osjete. Omogućite im da sve iskuse, naravno samo toliko da dijete bude sigurno, da mu se ništa ne može desiti. Dijete najbolje uči na svom iskustvu. U to spada i da ga ostavite samog da se penje

uz stepenice ili da mu donesete stoličicu da bi se popelo da nešto dohvati. Samo tako ono će moći naučiti kako procijeniti opasnost i kako je savladati.

Potreba za igrom

Djeca biraju za igračke one stvari koje su im važne u tom momentu, a ne zato što im se čini da one imaju smisla. Najčešće su to stvari koje su im potrebne u toj fazi azvitka. Tako djeca prerađuju utiske iz svakodnevnog života.

Ako se vaše dijete igra "kuhanja", ono oponaša radnje iz kuhinje. Njegov stolić za igranje bit će šporet, a kažiprst kašika kojom nešto miješa.

Što dijete može više samostalno eksperimentirati, a da mu se ništa ne govori kako će se i čime će se igrati, to će se razvijati u samostalniju i samosvjesniju osobu. Uz to, kroz igru može naučiti kako da izlazi na kraj s teškoćama i problemima.

PODSTICATI znači izvoditi na put - i pustiti dijete da samo ide dalje. Motivirajte ga i na nove stvari koje ono možda još ne zna i ne može savladati.

RAD U KUĆI podstiče samosvijest i društvenost vašeg djeteta. Djeca to vole. Već sa tri godine mogu vam pomagati u prostiranju opranog rublja!

Spretnost

Razlikovanje boja i oblika, sastavljanje i rastavljanje stvari, guranje manjih u veće - sada je vrijeme za vježbanje spretnosti.

- "Vožnja" autića i guranje "željeznice" omiljene su igre kojima se razvija spretnost.

- Umetanje kutijica ili čaša jednu u drugu i njihovo slaganje - jedna je od najpreporučljivijih igara.

- Iskoristite lijepo vrijeme za igre u pijesku - igračke su kantica za pijesak, kantica za vodu i lopatica.

Dajte mu da lijepi i mijesi

RAD PRSTIMA Slikanje, crtanje, bojenje, lijepljenje, oblikovanje - sve vrste takvih igara podstiču kreativnost, a "fini rad" prstima pozitivno utječe i na razvitak govora.

Sukobljavanje s oblicima i bojama vježba je i duhovnih sposobnosti. Posebno su

za početak zgodne boje za prste i voštane bojice.

NA VRH