BEBE I MAME

Odakle djecu vrebaju opasnosti

Djeca do druge godine života ne mogu razumjeti i prepoznati opasnosti koje prijete njihovoj fizičkoj sigurnosti. Zato roditelji moraju preduzeti mjere i zaštititi bebe i malu djecu od svakodnevnih rizika u kući ili van nje

Kako zaštititi dijete. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.1.2019

Imati dijete i zaštititi ga za neke je roditelje ogroman stres. Zato je važno znati brinuti o sebi i prepoznati svoje limite. Samo tako možete na pravi način brinuti o djetetu. 

Najviše djece u dobi do dvije godine biva povrijeđeno u automobilskim nesrećama. Na drugom mjestu su utapanja, a zatim slijede:

- Vatra;

- Padovi (u parku, sa stepenica ili namještaja);

- Trovanja;

- Ugriz pasa.

Šta je opasno

Sve stvari koje okružuju dijete moraju biti ispravne i ispravno postavljene. Svakodnevno provjeravajte autostolicu, krevetić, stolicu za hranjenje te sve ono što dijete stalno koristi. Pregledajte i igračke i bacite sve što je slomljeno ili oštećeno.

Šta kada su roditelji pod stresom

Većina nesreća događa se u trenutku kada su roditelji umorni, gladni, emocionalno nestabilni ili imaju problema u vezi. Statistike govore da se djeca često povrijede i ako dolazi do promjena u svakodnevnoj rutini, pri selidbi ili kada je na putu i druga beba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.