BEBE I MAME Naučite razlikovati kašalj

Virus, prehlada ili alergija?

Sezona je prehlada i viroza, a djetetov kašalj uvijek brine roditelje, naročito ako kašlje i noću

"Bebe i mame"
03.02.2019 19:57

Kašalj je zaštitna reakcija organizma

Foto: Ilustracija

Kašalj često zvuči mnogo strašnije nego što to zapravo jest. On je zaštitna reakcija organizma i služi za pročišćavanja dišnih puteva. Ali, on je i simptom koji ukazuje na prisustvo bolesti. Evo kako možete razlikovati bezazleni kašalj od onoga koji upućuje da je djetetu neophodan ljekar. 

 Virusna infekcija 

- Vrsta kašlja: Suh, dubok i atipičan, obično se javlja usred noći. Tokom dana stanje se poboljšava, dok se noću pogoršava. Dijete može imati povišenu temperaturu, a u težim slučajevima kašalj može biti propraćen i pištavim zvukom svaki put kad dijete udahne zrak.

- Kako pomoći djetetu: Postavite ga u poluležeći položaj, lagano udarajte po leđima da lakše iskašlje i izbaci nakupljeni sekret. Spavaća soba mora biti prozračena, ne pretopla. Ipak, ako se kašalj pogorša ili dijete otežano diše, odmah pozovite liječnika.

Prehlada 

- Vrsta kašlja: Zreo kašalj, bez ubrzanog ili otežanog disanja i pratećih pištavih zvukova. Kihanje, suzenje očiju, curenje sluzi iz nosića i blago povišena temperatura (ispod 38 stepeni Celzija).  

- Kako pomoći djetetu: Često čistite nosić djeteta, jer sluz potiče kašalj. Kod beba i male djece koja ne mogu sama ispuhati nosić koristite kapi za nos i pumpicu za izvlačenje sluzi.

Veliki kašalj

- Vrsta kašlja: Napadi suhog kašlja, pri čemu dijete otežano diše, u nastojanju da dođe do zraka. Uzrok je zarazna bakterijska infekcija grla, ždrijela i pluća. Djeca koja nisu vakcinirana protiv velikog kašlja naročito su podložna ovoj infekciji (vakcinacija se obavlja u 2., 4. i 6. mjesecu života, a revakcinacija između 12. i 18. mjeseca i između 4. i 6. godine).

- Kako pomoći djetetu: Odmah pozovite ljekaru!

- VAŽNO: Djelovanje vakcine gubi se nakon pet do 12 godina. Osim toga, vakcina je djelotvorna samo 70 do 80 posto. To znači da, ipak, postoji rizik da dijete, iako je vakcinirano, oboli od velikog kašlja.  

 Refluks želuca 

- Vrsta kašlja: Uporan kašalj koji se uvijek javlja nakon obroka.

Kašalj postaje još intenzivniji kada beba leži. Povraćanje ili podrigivanje prilikom gutanja hrane. Oboljele bebe su uznemirene i plačljive. 

- Kako pomoći djetetu: Obratite se liječniku, ako se takav kašalj ponovi nekoliko puta.

Alergijska reakcija

- Vrsta kašlja: Uporni kašalj, uz propratni zvuk sličan zvižduku, praćen otežanim disanjem. Traje duže od deset dana, stanje se pogoršava tokom noći ili ako je dijete izloženo alergenu. 

- Kako pomoći djetetu: Obavezan temeljit liječnički pregled.

Gripa

- Vrsta kašlja: Hrapav, grleni kašalj koji se javlja u jednakim intervalima, može biti suh ili "zreo".

- Kako pomoći djetetu: Obratite se liječniku ako tjelesna temperatura prelazi 38 stepeni, ako dijete povraća, ima proljev ili odbija jesti i piti.

Bronhiolitis  

- Vrsta kašlja: Podmukli kašalj koji, obično, prati ubrzano, "kratko" i otežano disanje. Kod djeteta se jave tipični simptomi prehlade, ono je bezvoljno.

Bronhiolitis je infekcija zračnih kanala u donjem dijelu pluća i ne treba ga pomiješati sa bronhitisom, jer je tipičan za bebe i mlađu djecu

- Kako pomoći djetetu: Pozovite liječnika čim primijetite da se dijete bori za zrak ili je nervozno kada treba jesti ili piti. Ponekad je nužan i smještaj u bolnicu. 

NA VRH