BEBE I MAME Malo žena bez problema iznesu trudnoću

Najčešće tegobe kod trudnica

Koje teškoće nastupaju posebno često tokom trudnoće i po čemu će buduća majka prepoznati je li riječ o bezazlenim bolovima ili ozbiljnom simptomu

"Bebe i mame"
02.02.2019 18:17

Jutarnje mučnine najčešče na početku trudnoće

Foto: Ilustracija

Malo je žena koje bez ikakvih teškoća iznesu trudnoću, mnogo je trudnica koje se žale na raznorazne probleme. Na sreću većinom su to bezopasne zdravstvene tegobe.  

Da bi, eventualni, ozbiljniji simptomi bili prepoznati, ali da bi se i ove bezopasne teškoće prevazišle, trudnice bi trebale ići na pregled kod ginekologa u tačno predviđenim terminima.

A da biste dobili bolji pregled, i bezazlene bolove i ozbiljnije simptome podijelili smo u tri grupe: Najčešće tegobe na početku trudnoće, one poslije 20. te one poslije 30. nedjelje trudnoće.

 Najčešće tegobe na početku trunoće

- Jutarnje mučnine

Osam od deset trudnica požalit će se svom liječniku na jutarnje mučnine. Ove teškoće nastupaju obično između 9. i 12. nedjelje trudnoće. Pritom se najčešće radi o uobičajenoj tjelesnoj reakciji na snažnu promjenu hormonskog statusa karakterističnog za početak svake trudnoće.

Buduća majka treba piti mnogo tečnosti da bi održala konstantnu vlažnost organizma. Ako u toku ovog perioda gubi na težini, potreban joj je liječnički tretman.

- Krvarenja

Nijedno krvarenje u bilo kojoj fazi trudnoće nije bezopasno. Ono može biti simptom prijetećeg spontanog pobačaja i raznih drugih neregularnosti. Zato svako krvarenje, pa čak i ako je riječ o sukrvici, treba ozbiljno shvatiti i smjesta poći liječniku. Većina trudnoća, ako se problem pravovremeno tretira, bude uspješno okončana.

- Grčevi po dnu stomaka

Grčevi po dnu stomaka većinom su bezazleni. U gotovo 90 posto slučajeva to je pokazatelj da materica raste te da se njeni mišići opuštaju. Uprkos tome, trudnica treba poći na pregled i svog ginekologa obavijestiti o grčevima.

Vaginalnim pregledom, a većinom zbog veće sigurnosti i ultrazvukom, liječnik će bez ikakve dileme objasniti problem. 

Najčešće teškoće poslije 20. nedjelje trudnoće

- Pritisak prema dolje

Kad buduća majka ima neodoljivu potrebu da odozdo podupire trbuh, može se raditi o bezopasnom širenju materičnih pantljika. Ali, pritisak prema dolje često je i simptom infekcije mokraćnog mjehura. A ponekad je čak i znak skraćivanja grlića materice sa prijevremenim trudovima.

Zato: Obavezno potražiti ginekologa. Neliječena infekcija mokraćnog mjehura može izazvati prijevremeni porod. I stoga se obavezno mora liječiti medikamentozno.

- Ne osjećam bebine pokrete

Kad žena u ovoj fazi trudnoće još ne osjeća bebine pokrete, to još nije signal za uzbunu, već prije normalna stvar. Doduše, između 17. i 20. nedjelje najčešće dolazi do prvih pokreta djeteta koji se mogu osjetiti.

Ali, prvorotka te nježne pokrete u početku ne može svrstati u bilo šta, može joj se činiti da joj se miču crijeva. Osim toga, određenu ulogu u tome igra i tjelesna građa buduće majke.

- Bole me leđa

Bolovi u leđima spadaju u najčešće tegobe na koje se žale trudnice. Obično se objašnjavaju dobijanjem na težini. No, u ovom periodu fetus pritišće i živac išijatikus, pa u tom području dolazi do nešto jačih, ali bezopasnih bolova.

Ipak, ginekolog treba ustanoviti da nije, možda, riječ o problemima s bubrezima. Jer, u svakoj desetoj trudnoći bebin pritisak utječe na funkciju jednog bubrega.

Najčešće teškoće poslije 20. nedjelje trudnoće

- Prijevremeni trudovi

Tri od deset budućih majki osjećaju grčevite bolove i pritisak u dnu stomaka. Ovaj simptom ukazuje i na prijevremene trudove. Smjesta potražite liječnika. Većinom ovi trudovi prestanu nakon što trudnica dobije magnezij i malo se odmori.

- Žgaravica

U kasnoj trudnoći žgaravica je normalna, ali bezopasna. Pošto je zbog širenja materice želudac pomjeren naviše, nastupaju problemi u funkcioniranju mehanizma mišića koji zatvara ulaz iz jednjaka u želudac. Kiselinu neutraliziraju mliječni proizvodi. A ako to nije dovoljno, trudnica mora uzeti odgovarajući medikament.

- Noćni grčevi u nogama

Bezopasni. Uzrok je nedostatak magnezija zbog pomjeranja elektrolita. Ljekar će obično preporučiti neki preparat magnezija.

- Otoci

U ovoj fazi trudnoće često dolazi do nakupljanja tečnosti i stvaranja otoka. Krv u venama zastane, u toku dana oteknu noge, voda se nakupi i u rukama. Najbolje je noge što je moguće češće podići uvis, tako da se krv lakše vraća u pravcu srca.

Isto tako dobro će doći naizmjenično tuširanje toplom, pa hladnom vodom. U težim slučajevima pomoći će specijalne čarape za vene. Kod dvije od deset trudnica otok je simptom gestoze koja je akutna opasnost i za majku i za bebu. Zato: teškoće neka uvijek pregleda vaš liječnik i otkrije njihovo porijeklo.

NA VRH