BEBE I MAME

Mališani su otporniji nego što vi mislite

Hladnoća nije razlog za stalni boravak u kući

Brojne su rpednosti boravka vani. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.2.2019

Kad nastupe hladni dani i loše vrijeme, mnoge se mlade majke upitaju: Kada beba može vani, koliko dugo može boraviti na hladnoći te na šta treba posebno pripaziti. Šta kažu o tome najnovija saznanja? 

Od prvog dana života beba smije biti 20 minuta na svježem zraku. S medicinske tačke gledišta to donosi brojne prednosti, a mi navodimo samo dvije:

1. Ko svoje dijete rano navikne na hladno vrijeme, omogućava mu da prirodno očvrsne. Jer, boravak na svježem zraku jača imuni sistem, mobilizira odbrambene snage, pa se tako izbjegavaju dosadne prehlade.

2. Dijete boravkom na zraku dobija svjetlo potrebno za izgradnju kostiju, jer se na svjetlu stvara vitamin D.

Ni kiša, ni snijeg, nisu razlog da ostanete u kući, pod uvjetom da je dijete dobro "upakovano". Naravno da ga nećete izvoditi napolje ako ima temperaturu ili ako su vani žestoki minusi.

Kad se majka i beba vrate iz zimske šetnje, prijat će im topao bebi-čaj.

Za hladne i kišovite dane preporučuje se djecu obući po sistemu "crvenog luka", što znači više slojeva odjeće, jedan preko drugog, tako da se mogu lako navući i svući, pa se dijete ne mora ni prehladiti niti oznojiti.

Posebno pripazite na glavu, jer je njena površina velika, a bebina kosica gotovo nikakva. Zato nipošto ne smijete zaboraviti toplu kapu. Da biste dijete zaštitili od vjetra i propuha, podignite visoko krov dječijih kolica.

Ako kolica držite u hodniku, ona su, vjerovatno, hladna. Zato ih, prije nego u njih stavite bebu, zagrijte flašom napunjenom vrućom vodom, pa pred izlazak flašu izbacite iz kolica.

Je li bebi hladno? To ćete provjeriti na vratu. On mora biti topao, ali ne prevruć, dok ručice i nosić mogu biti i hladni.

Pošto je bebina koža pet puta tanja od kože odraslih, potrebni su joj posebna njega i zaštita. Zato se prije izlaska savjetuje namazati lice kvalitetnom kremom kako hladnoća i vjetar ne bi oštetili nježnu kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.